Sladká bodka po dobrom obede alebo dobrôtka na rodinnú oslavu. Toto pečivo sa hodí počas sviatkov aj vo všedné dni. Mak aj orechy sú obľúbenou príchuťou a zamiluje si ich naozaj úplne každý.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 200 g čerstvého nesoleného masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 hrnček teplého mlieka
- 5 lyžičieksušeného droždia
- 1 lyžička medu
- 2 vajcia
Orechová náplň:
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžica tmavého rumu
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- Horúce mlieko podľa potreby
Maková náplň:
- 200 mletého maku
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- Citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- Horúcu vodu podľa potreby
Na potretie:
- 2 žĺtky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice mlieka
Postup:
- Ohrejeme mlieko, pridáme droždie aj med a miešame, kým sa oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minút odležať na teplom mieste.
- Ostatné suroviny dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubšiu konzistenciu podobnú drobenca na koláč.
- Pridáme hotový kvások a miesime tak dlho, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy/nádoby.
- Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť zhruba 1 hodinu. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
- Suroviny na orechovú náplň okrem mlieka dáme do misy a začneme miešať. Pomaly prilievame mlieko, aby bola náplň hustejšia, ale zase nie až veľmi tuhá, zároveň však nesmie byť riedka, aby nevytekala z rožkov von.
- Cesto dáme na pomúčenú plochu a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Pokiaľ máme menšiu dosku, rozdelíme cesto na dve časti a vyvaľkáme každú zvlášť.
- Keď bude cesto veľmi lepiť, posypeme väčším množstvom múky.
- Rozdeľte obdĺžnik na pruhy o šírke cca 10–12 cm po celej dĺžke. Pozdĺž celého dlhého okraja navrstvite pri každom pruhu náplň a potom zrolujte ako roládu.
- Nakrájajte na rovnako široké kusy, zhruba tak 10 cm na šírku a spojte pri všetkých valčekoch okraje, aby nevytiekla náplň a vytvarujte do písmena C:
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtky zmiešanými s mliekom a cukrom.
- Necháme ešte 30-40 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Pečieme cca 15–20 minút, záleží na rúre. Rožky musia získať zlatistú až svetlo hnedú farbu.
- Po upečení ich necháme vychladnúť. Kto chce, tak môže ešte rožky po vychladnutí pocukrovať, ale vynikajúce sú aj len tak.