Sladké rožky plnené makom a hrozienkami

Sladké rožky plnené makom a hrozienkami

Každý recept na bratislavské rožteky je niečím unikátny. Tento napríklad vyniká úplne luxusnou makovou náplňou. Napriek tomu, že už tu rožky plnené touto plnkou máte, tieto sú úplne iné a chuť je úplne odlišná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 510 g hladkej múky
  • 510 g polohrubej múky
  • 2 kocky čerstvého droždia
  • 1/4 lyžičky soli
  • 150 g práškového cukru
  • 300 g zmäknutého margarínu na pečenie
  • 220 ml teplého plnotučného mlieka

Na náplň:

  • 1 kg mletého maku
  • 500 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť nasekaných mandlí
  • Trochu mlieka (ak bude náplň veľmi hutná)

Na potretie:

  • 4 žĺtky

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, zalejeme teplým mliekom, premiešame a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.
  • Do misy preosejeme oba druhy múky aj s práškovým cukrom, pridáme soľ, margarín, droždie s mliekom a vypracujeme hladké cesto.
  • Zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 – 30 minút kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplň.
  • Mak nasypeme do panvice alebo hrnca, zalejeme vodou a za stáleho miešania varíme, aby sa odparila všetka tekutina.
  • Preložíme do misky, necháme chvíľku vychladnúť a potom vmiešame práškový cukor, vanilkový cukor aj extrakt, rum, citrónovú kôru av prípade potreby trochu mlieka, pokiaľ sa nám bude zdať náplň až veľmi hutná.
  • Nakoniec prihodíme hrozienka, nasekané mandle a naposledy dôkladne premiešame.
  • Cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 mm, z ktorého vykrájame štvorce o veľkosti 12 x 12 cm.
  • Na stred každého štvorčeka položíme kus náplne a zrolujeme podobne ako croissant. Oba konce pritlačíme k sebe a otočíme nahor.
  • Rozšľaháme žĺtok, každý rožok im potrieme a necháme na chladnom mieste, kde je prievan 15 minút zaschnúť.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vymažeme maslom, prípadne môžeme použiť aj papier na pečenie.
  • Zaschnuté rožky naukladáme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 10 – 14 minút, kým nezozlátnu.
Bratislavské makové croissanty.
Zdroj: https://www.food.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.