Každý recept na bratislavské rožteky je niečím unikátny. Tento napríklad vyniká úplne luxusnou makovou náplňou. Napriek tomu, že už tu rožky plnené touto plnkou máte, tieto sú úplne iné a chuť je úplne odlišná.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 510 g hladkej múky
- 510 g polohrubej múky
- 2 kocky čerstvého droždia
- 1/4 lyžičky soli
- 150 g práškového cukru
- 300 g zmäknutého margarínu na pečenie
- 220 ml teplého plnotučného mlieka
Na náplň:
- 1 kg mletého maku
- 500 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice rumu
- Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 2 hrnčeky vody
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť nasekaných mandlí
- Trochu mlieka (ak bude náplň veľmi hutná)
Na potretie:
- 4 žĺtky
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, zalejeme teplým mliekom, premiešame a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.
- Do misy preosejeme oba druhy múky aj s práškovým cukrom, pridáme soľ, margarín, droždie s mliekom a vypracujeme hladké cesto.
- Zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 – 30 minút kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplň.
- Mak nasypeme do panvice alebo hrnca, zalejeme vodou a za stáleho miešania varíme, aby sa odparila všetka tekutina.
- Preložíme do misky, necháme chvíľku vychladnúť a potom vmiešame práškový cukor, vanilkový cukor aj extrakt, rum, citrónovú kôru av prípade potreby trochu mlieka, pokiaľ sa nám bude zdať náplň až veľmi hutná.
- Nakoniec prihodíme hrozienka, nasekané mandle a naposledy dôkladne premiešame.
- Cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 mm, z ktorého vykrájame štvorce o veľkosti 12 x 12 cm.
- Na stred každého štvorčeka položíme kus náplne a zrolujeme podobne ako croissant. Oba konce pritlačíme k sebe a otočíme nahor.
- Rozšľaháme žĺtok, každý rožok im potrieme a necháme na chladnom mieste, kde je prievan 15 minút zaschnúť.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vymažeme maslom, prípadne môžeme použiť aj papier na pečenie.
- Zaschnuté rožky naukladáme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 10 – 14 minút, kým nezozlátnu.