Každá náplň má niečo do seba, a keď je vyrobená zo sliviek a ešte k tomu doma, potom je luxusná chuť zaistená na 100%. Ostatne kto by nemiloval všetko, čo je lekvárové.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g masla (môže byť aj Hera)
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce veľkosti M
- 2 polievkové lyžice octu
- Štipka soli
Na dohotovenie:
- Domáci slivkový lekvár (kto nemá, môže samozrejme použiť kupovaný)
- Múčkový cukor na obaľovanie
Postup:
- Múku preosejeme do misy, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, vajcia, soľ a nakoniec ocot.
- Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu a dáme na 2 – 3 hodiny odpočívať do chladničky.
- Potom si predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca 3 mm.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača, pohára alebo hrnčeka vykrojíme rovnako veľké kolieska.
- Každé koliesko položíme do formy na pirohy alebo taštičky, do stredu dáme trochu lekváru a preklopíme.
- Pevne stlačíme, aby sa okraj cesta uzavrel a počas pečenia nám lekvár nevytekal von.
- Takto nachystané mušle položíme na plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 15 – 17 minút, hotové vyberieme z rúry a ešte horúce obalíme v práškovom cukre.