Tento recept vás nadchne, pretože po upečení sa mäso rozpadá a úplne sa rozplýva na jazyku. Samozrejme, že podobne ako kohúta, možno pripraviť aj kura.
Ingrediencie:
- 1 kohút (cca 2 – 3 kg)
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 1 veľká cibuľa
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- 1 hrnček piva alebo vína
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Soľ
- Bylinková zmes (tymián, ligurček, petržlen)
- Voda podľa potreby
Postup:
- Začneme tým, že celého kohúta osolíme a predhrejeme si rúru na 150 stupňov.
- Cibuľu očistíme a spolu s citrónom nakrájame na štvrťky.
- Cesnak olúpeme, prelisujeme, zmiešame s bylinkami a rozotrieme na kohúta.
- Umiestnime ho do pekáča, okoreníme, prihodíme nakrájanú cibuľu s citrónom, prilejeme pivo alebo víno a zaklopíme pokrievkou.
- Potom pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 3 – 4 hodiny.
- Priebežne kontrolujeme, ako sa odparili tekutiny a podľa potreby podlievame vodou.
- Potrebujeme, aby nám v pekáči nakoniec zostala šťava/omáčka, ale nebola vodová až príliš, inak nebude chutiť, ako je treba.
- Ku koncu pečenia zložíme pokrievku, zvýšime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 30 – 40 minút.
- Ako príloha sa hodí pečená zelenina a varené zemiaky. Tie prelejeme šťavou z kohúta.
Tip: Neváhajte ochutnať dokonalú marinádu na kohúta, ktorá je jednoduchá a rýchla. Nebudete už musieť premýšľať, ako naložiť kohúta.
Čo budete potrebovať:
1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja, 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu, 3 nakrájané strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica talianskeho korenia, 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Ako na to:
Zmiešajte všetky ingrediencie v marinovacom sáčku. Pridajte naporciovaného kohúta a nechajte marinovať cez noc. Druhý deň stačí kohúta vybrať a dať piecť do pekáča, prípadne ho hodiť na gril a pravidelne potierať zostávajúcou marinádou, ktorá zostala v sáčku.