Kohút na víne

Kohút na víne

Iste mi dáte za pravdu, že tento recept patrí k úplným klasikám, ktoré si môžete vychutnať nielen v tých najlepších reštauráciách, ale pokojne aj v pohodlí domova. Stačí len nájsť tú správnu kombináciu surovín. Mladý kohút potrebuje starostlivosť a vhodné korenie, až potom bude mať tú ideálnu chuť.

Ingrediencie:

Na marinádu:

  • 750 ml červeného vína
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 nasekaná veľká cibuľa
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sušených húb
  • 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

Na kohúta:

  • 1 polievková lyžica polohrubej múky
  • 1 kohúta rozdeleného na porcie
  • 2 lyžičky oleja
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla

Na dohotovenie:

  • 700 g zemiakov
  • 500 g čerstvých húb
  • 200 g slaniny nakrájanej na kocky
  • 200 g šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť petržlenu
  • 1 štipka cukru
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do misy nalejeme víno, pridáme nasekanú cibuľu, nakrájanú mrkvu, sušený tymián, prelisovaný cesnak, sušené huby, bobkový list aj mleté čierne korenie.
  • Marinádu dôkladne premiešame a vložíme do nej naporciovaného kohúta. Necháme minimálne 12 hodín marinovať v chladničke.
  • Druhý deň mäso vyberieme a marinádu si odložíme bokom.
  • Rozohrejeme 1/4 kocky masla a 1 lyžicu oleja vo veľkej panvici, ktorú je možné dať aj do rúry, a kohúta rovnomerne opečieme zo všetkých strán.
  • Keď je kohút opečený, pridáme k nemu zeleninu z marinády a 5 minút miešame, aby sa trochu orestovala.
  • Pridáme múku a miešame ďalších 5 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Zalejeme marinádou, chvíľu povaríme, zakryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry na cca 2 hodiny.
  • Zatiaľ čo sa kohút pečie, vezmeme si inú panvicu a rozohrejeme na nej druhú 1/4 masla a lyžicu oleja.
  • Prihodíme slaninu, šalotky a chvíľku za stáleho miešania restujeme zhruba 5 minút. Ochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a pokvapkáme 2 lyžicami vody.
  • Počkáme, až sa odparí tekutina a pridáme nakrájané čerstvé huby. Miešame ďalších 5 – 6 minút, aby sa huby orestovali.
  • Akonáhle je kohút upečený, vmiešame do omáčky nasekaný cesnak a petržlenovú vňať. Zemiaky uvaríme a pridáme na panvicu k hubám.
  • Servírujeme zemiaky, kohúta, a to všetko zaleje omáčkou.
Luxusný kohút vo vínnej omáčke.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.