Treba podotknúť, že sa jedná o tak trochu iný krém, než je ten, ktorý sa bežne používa. Toto je taká jednoduchšia alternatíva, do ktorej sa s chuťou zahryznete a rozhodne nezostanete len pri jednom jedinom kúsku.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
- 1 hrnček vody
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček hladkej múky
- 4 veľké vajcia (musí mať izbovú teplotu)
Na parížsky krém:
- 2 a 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 6 veľkých žĺtkov
- 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 polievková lyžica holandského kakaa
Na čokoládovú polevu:
- 120 g jemne nasekanej mliečnej čokolády,
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (minimálne 33 %)
Postup:
Príprava tyčiniek:
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a nachystáme si dva veľké plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
- V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ, dáme na platňu a pri strednej teplote privedieme do varu. Zmes miešame, kým sa maslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
- Pridáme múku, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nespojí do gule, neodlepí od stien hrnca a na dne panvice sa nevytvorí tenký film. Trvá to cca 1 minútu.
- Dôkladne miešame ešte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa odparila všetka tekutina. Odstavíme a preložíme do misy kuchynského robota s lopatkovým nástavcom.
- Necháme vychladnúť, občas premiešame na nízky stupeň, pokiaľ nebude cesto len vlažné.
- Postupne vmiešame jedno vajce za druhým a dôkladne zapracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
- Pripravíme si cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou, preložíme doň hotové cesto a na každý plech nastriekame prúžky o dĺžke cca 10 – 15 cm.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 12 minút na 220 stupňov, kým sa tyčinky nenafúknu. Potom znížime teplotu nie 175 a pečieme do zlatohneda 15 – 18 minút. Po upečení by mala tyčinka pri poklepaní znieť dute.
- Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, kde ich necháme 20 minút vychladnúť.
Príprava krému:
- Zahrejeme mlieko v hrnci na strednú teplotu, až kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
- Medzitým v stredne veľkej žiaruvzdornej mise ušľaháme žĺtky a cukor do svetlo žltej farby. Pridáme kukuričný škrob, soľ a dobre premiešame, aby sa spojili.
- Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame horúce mlieko do žĺtkovej zmesi, kým sa dobre nespoja. Zmes vrátime do hrnca a misku zotrieme silikónovou stierkou do poslednej kvapôčky.
- Na strednom stupni za stáleho šľahania varíme, až zhustne do konzistencie ako hustý puding cca 3 a 1/2 minúty. Môže vyzerať hrudkovito, ako začne krém hustnúť, ale pri ďalšom šľahaní sa vyhladí.
- Krém preložíme do veľkej čistej misy, prilejeme vanilkový extrakt a rozšľaháme. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoril škralúp. Uložíme do chladničky a necháme vychladnúť minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.
Príprava polevy a dohotovenie:
- Mliečnu čokoládu nasekáme najemno a dáme do žiaruvzdornej misky.
- V malom hrnci na strednom ohni zahrejeme smotanu na šľahanie, kým sa nezačne variť. Ihneď stiahneme z ohňa.
- Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme 1 minútu odležať. Potom začneme smotanu miešať, aby sa všetka čokoláda rozpustila zmes bola hladká.
- Čokoládovú polevu necháme vychladnúť zhruba 15 až 20 minút pri izbovej teplote, pričom ju občas zamiešame.
- Do každej tyčinky urobíme tri menšie rovné otvory. Krém našľaháme a naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Každú dierku naplníme krémom, až začne vytekať von.
- Nakoniec rozotrieme 1 polievkovú lyžicu čokoládovej polevy alebo tyčinku do polevy opatrne ponoríme vrchnou časťou. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby poleva stuhla, až potom podávame.