Tyčinky s parížskym krémom

Tyčinky s parížskym krémom

Treba podotknúť, že sa jedná o tak trochu iný krém, než je ten, ktorý sa bežne používa. Toto je taká jednoduchšia alternatíva, do ktorej sa s chuťou zahryznete a rozhodne nezostanete len pri jednom jedinom kúsku.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček vody
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 4 veľké vajcia (musí mať izbovú teplotu)

Na parížsky krém:

  • 2 a 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 6 veľkých žĺtkov
  • 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa

Na čokoládovú polevu:

  • 120 g jemne nasekanej mliečnej čokolády,
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (minimálne 33 %)

Postup:

Príprava tyčiniek:

  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a nachystáme si dva veľké plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
  • V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ, dáme na platňu a pri strednej teplote privedieme do varu. Zmes miešame, kým sa maslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
  • Pridáme múku, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nespojí do gule, neodlepí od stien hrnca a na dne panvice sa nevytvorí tenký film. Trvá to cca 1 minútu.
  • Dôkladne miešame ešte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa odparila všetka tekutina. Odstavíme a preložíme do misy kuchynského robota s lopatkovým nástavcom.
  • Necháme vychladnúť, občas premiešame na nízky stupeň, pokiaľ nebude cesto len vlažné.
  • Postupne vmiešame jedno vajce za druhým a dôkladne zapracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Pripravíme si cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou, preložíme doň hotové cesto a na každý plech nastriekame prúžky o dĺžke cca 10 – 15 cm.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 12 minút na 220 stupňov, kým sa tyčinky nenafúknu. Potom znížime teplotu nie 175 a pečieme do zlatohneda 15 – 18 minút. Po upečení by mala tyčinka pri poklepaní znieť dute.
  • Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, kde ich necháme 20 minút vychladnúť.

Príprava krému:

  • Zahrejeme mlieko v hrnci na strednú teplotu, až kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
  • Medzitým v stredne veľkej žiaruvzdornej mise ušľaháme žĺtky a cukor do svetlo žltej farby. Pridáme kukuričný škrob, soľ a dobre premiešame, aby sa spojili.
  • Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame horúce mlieko do žĺtkovej zmesi, kým sa dobre nespoja. Zmes vrátime do hrnca a misku zotrieme silikónovou stierkou do poslednej kvapôčky.
  • Na strednom stupni za stáleho šľahania varíme, až zhustne do konzistencie ako hustý puding cca 3 a 1/2 minúty. Môže vyzerať hrudkovito, ako začne krém hustnúť, ale pri ďalšom šľahaní sa vyhladí.
  • Krém preložíme do veľkej čistej misy, prilejeme vanilkový extrakt a rozšľaháme. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoril škralúp. Uložíme do chladničky a necháme vychladnúť minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.

Príprava polevy a dohotovenie:

  • Mliečnu čokoládu nasekáme najemno a dáme do žiaruvzdornej misky.
  • V malom hrnci na strednom ohni zahrejeme smotanu na šľahanie, kým sa nezačne variť. Ihneď stiahneme z ohňa.
  • Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme 1 minútu odležať. Potom začneme smotanu miešať, aby sa všetka čokoláda rozpustila zmes bola hladká.
  • Čokoládovú polevu necháme vychladnúť zhruba 15 až 20 minút pri izbovej teplote, pričom ju občas zamiešame.
  • Do každej tyčinky urobíme tri menšie rovné otvory. Krém našľaháme a naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Každú dierku naplníme krémom, až začne vytekať von.
  • Nakoniec rozotrieme 1 polievkovú lyžicu čokoládovej polevy alebo tyčinku do polevy opatrne ponoríme vrchnou časťou. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby poleva stuhla, až potom podávame.
Klasický recept na francúzske rožteky s falošným parížskym krémom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.