Huspenina je najmä vo Východnej Európe obľúbené jedlo. Nepripravuje sa však len mäsový alebo rybí sulc, ale aj zeleninový. Táto zeleninová huspenina je ľahká a výborná, navyše sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu alebo si ju môžete jednoducho uvariť, keď si chcete dať zdravú desiatu.
Čo budeme potrebovať
- Cibuľa
- Mrkva
- 300 g karfiolu
- Strednú cuketu
- 3 papriky (rôzne farby)
- 3 paradajky
- 500 g šampiňónov
- Zväzok bazalky
- 30 g želatíny
- Soľ (podľa chuti)
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
- Zeleninu umyjeme
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska
- Karfiol rozdelíme na ružičky, a ak sú ružičky príliš veľké, tak ich rozkrájame na menšie kusy
- Cuketu olúpeme a nakrájame na kolieska
- Každú papriku nakrájame na tri časti a potom tieto kúsky nakrájame na plátky
- Vezmeme paradajky a vyrežeme stopky
- Paradajky nakrájame na kocky
- Cibuľu olúpeme
- Bazalku umyjeme a nasekáme
- 1 liter vývaru privedieme do varu
- Vložíme celú cibuľu do panvice
- Osolíme a cibuľu opekáme 3 minúty
- Ďalej pridáme mrkvu, karfiol, šampiňóny, papriky a cuketu
- Ingrediencie varíme 10 minút
- Vypneme sporák a vyberieme cibuľu
- Do samostatnej misky nalejeme horúci zeleninový vývar a rozpustíme tam želatínu
- Vývar necháme trochu vychladnúť
- Zeleninu dáme do formy na aspik
- Pridáme surové paradajky
- Všetko posypeme nasekanou bazalkou a zalejeme teplým vývarom
- Zeleninový aspik dáme na 2 hodiny do chladničky
- Sulc sa zeleninu, potom nakrájame na porcie a podávame