Tu je kompletný popis, aj s tipmi, ako si vyrobiť fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobiť si vlastný sladený zdravý nápoj je tak jednoduché a hlavne zábavné!
Čo budeme potrebovať
- 3½ 3 l vody
- 250 g cukru (biely cukor v surovom stave alebo trstinový cukor)
- 8 sáčkov čaju alebo 4 polievkové lyžice sypaného čaju (čierny, zelený alebo biely)
- Kombuchu
Na dochutenie
- 200 ml šťavy
- 300 g nakrájaného ovocia
- 4 lyžice čerstvých byliniek (alebo korenia)
Postup
- Pripravíme si základ sladkého čaju
- V hrnci privedieme do varu 1 liter vody
- Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Odstránime hrniec z platne a pridáme čaj (ak používame sypaný čaj, vložíme ho najskôr do lúhovacej guličky)
- Necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa čaj vylúhoval (aj keď je tiež dobré, keď čaj necháme odležať niekoľko hodín). Než budeme pokračovať, čaj vyberieme
- Do vody v strednej, hrnci pridáme na výrobu kombuchy, cukor
- Potom pridáme základ sladkého čaju do cukrovej vody a necháme aspoň 10 minút alebo niekoľko hodín lúhovať
- Nalejme sladký čaj do nádoby a pridáme zvyšné 2 1/2 litra vody
- Pred pridaním pripravenej kombuchy skontrolujeme zriedenú zmes sladkého, aby sme sa uistili, že dostatočne vychladla
- Do zriedeného sladkého čaju vmiešame pripravenú kombuchu
- Pohár zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zaistíme gumičkou
- Utierka umožňuje prúdenie vzduchu dovnútra a von z nádoby, čo je nevyhnutné pre fermentáciu, ale hustá tkanina a tesná gumička zabránia prenikaniu prachu a hmyzu
- Umiestnime pohár niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri stálej izbovej teplote
- V ideálnom prípade chceme pohár mať tam, kde ho môžeme počas budúceho týždňa alebo dvoch často kontrolovať. Úplná tma nie je nutná, len sa uistíme, že nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu
- Kombucha najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú)
- Kombuchu necháme kvasiť 7 až 14 dní, alebo kým nám nezačne chutiť
- Odporúčam kombuchu fermentovať aspoň 7 dní, ale naozaj neexistuje žiadna minimálna ani maximálna doba. Kombuchu začneme ochutnávať po niekoľkých dňoch (stačí si naliať trochu do pohára)
- V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko – ako sladený čaj – ale postupne bude kyslejší a octovitejší, čím dlhšie bude fermentovať. Okolo pohára sa tiež začne šíriť octovej arómy. To je známka zdravej fermentácie
- Pokračujeme v ochutnávaní každých pár dní, pokiaľ nám nebude chutiť. Akonáhle nám zachutí, je hotová
- Presuňte pohár na pracovnú dosku, kde bude priestor pre prácu
- Blízko máme misku, odmerku na tekutiny, niekoľko čistých sklenených alebo plastových fliaš a malý lievik
- Čistými rukami siahneme do pohára kombuchy a uchopíme všetky nové vrstvy, ktoré sa vytvorili a prenesme ich do misy
- Pri prenášaní ju skontrolujeme, aby sme sa uistili, že na nej nie sú žiadne známky plesní
- Vzniknutú kombuchu rozdelíme do pripravených fliaš
- Ak chceme, pridáme do každej fľaše trochu šťavy, nakrájaného ovocia, čerstvých byliniek alebo korenia na dochutenie
- Pevne uzatvoríme každú fľaštičku
- Uzavreté fľaše kombuchy umiestnime niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri izbovej teplote po dobu 1 až 5 dní, aby mali čas nasýtiť
- Kontrolujeme ju každý deň otvorením jednej z fľaštičiek. Keď počujeme tiché prasknutie a uvidíme, ako bubliny prúdia na povrch potom, čo ju otvoríme, je všetko pripravené
- Všetky fľaše dáme do chladničky a vypijeme do dvoch týždňov
- Nenechávame fľaše s kombuchou nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše sa môžu prasknúť
Hlavné body pre úspešnú kombuchu
Kombucha sa najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú), úplná tma nie je nutná
Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní
V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko, čím dlhší proces fermentácie bude, tým kyslejšie a octovitejšie sa stane
Fľaše s kombuchou nenechávame nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše môžu prasknúť
Otvárajte fľaše s kombuchou pomaly a opatrne nad drezom. Presýtené fľaše niekedy pri otvorení vyprsknú a spôsobia neporiadok! Všetky fľaštičky spotrebujte do dvoch týždňov. Kombucha bude aj v chladničke naďalej veľmi pomaly kvasiť a môžete si všimnúť, že postupom času postupne mení chuť.