Naučte sa s nami ako si jednoducho pripraviť tento recept na kombuchu. Je to také jednoduché a navyše v tipoch nájdete akým spôsobom si ju ochutiť, aby došla k úplnej dokonalosti.
Čo budeme potrebovať
- 2 vrecká zeleného čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
- 2 vrecká čierneho čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
- 100-200 g krupicového cukru (podľa chuti)
- Kombucha
- 100-200 ml tekutiny z kombuchy
Postup
- Do kastrólika nalejeme 2 litre prevarenej vody, pridáme čajové vrecká a cukor (podľa toho, ako máme radi sladký alebo horký čaj)
- Všetko zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a čaj necháme 6-10 minút vylúhovať
- Čajové vrecká vyberieme a vyhodíme bez toho, aby sme ich stláčali späť do vylúhovaného čaju
- Pred naliatím do veľkej sklenenej dózy s objemom 2,5 až 3 litre necháme čaj úplne vychladnúť.
- Pridáme kombuchu a trochu tekutiny, ktorú obsahuje
- Zakryjeme pohár tenkou utierkou, aby kombucha mohla „dýchať“ a zaistíme gumičkou
- Necháme ju kvasiť jeden až dva týždne pri izbovej teplote mimo priameho slnka
- Nedávame jej ani do skrine, pretože cirkulácia vzduchu je dôležitá
- Po prvom týždni ochutnávame kombuchu denne, čím dlhšie ju necháme, tým bude chuť kyslejšia
- Až budeme pripravení, nalejeme kombuchu do fliaš
- Kombucha je pripravená na okamžité pitie, alebo môžeme začať „sekundárnu fermentáciu“ pridaním ovocia, bylinky a korenia do tekutiny a nechať ju pred pitím ešte niekoľko dní odležať
- V chladničke vydrží až tri mesiace.
Citrónová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy pridajte kôru a šťavu z 1 citróna a 1-2 lyžičky strúhaného zázvoru a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme pred podávaním.
Kombucha s lesným ovocím
Do 750 ml kombuchy pridajte hrsť nakrájaných jahôd, čučoriedok alebo roztlačených malín a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme na podávanie.
Mangová kombucha
Nakrájané mango rozdeľte do fliaš a potom nalejte do fliaš s fermentovanou kombuchu. V každej fľaši ponechajte asi 3 centimetre miesta nad uzáverom. Uzavrite fľaše. Skladujte kombuchu vo fľašiach pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla a počkajte 1 až 3 dni, než sa kombucha nasýti.