Moravský vrabec s kapustou a kysnutou knedľou

Moravský vrabec s kapustou a kysnutou knedľou

Mäso, ktoré sa rozpadne, len keď sa naň pozriete? Presne takto krehké sú tieto výpečky z bravčového mäsa. Mäso prechádza dlhým procesom pečenia, ale odmenou nám sú krehké kúsky mäsa vo vlastnej šťave. A ak chcete, celý recept môžete obohatiť kyslou kapustou a kysnutou knedľou domácej výroby.

Čo budeme potrebovať

  1. 1,2 kg bravčové pliecko
  2. 600 g bravčového bôčika bez kosti
  3. 4 cibuľa
  4. 10 strúčikov cesnaku
  5. 2 lyžičky soli
  6. 2 lyžičky rasce
  7. 500 ml svetlého piva
  8. 400 ml hovädzieho vývaru

Na kysnuté knedle

  1. Lyžička cukru
  2. 20 g soli
  3. 2 ks vajcia
  4. 20 g droždia
  5. 1 kg polohrubej múky
  6. 2 ks starších rožkov
  7. 500 ml mlieka

Na kapustu

  1. 800 g kyslej kapusty
  2. 3 lyžice masti
  3. 2 cibuľa
  4. Štipka rasce
  5. Soľ

Postup

  1. Bravčové mäso a bôčik si nakrájame na menšie kocky
  2. Kocky potom preložíme do pekáča a pridáme soľ a rascu
  3. Mäso s korením dobre premiešame, aby sa obalila
  4. Cesnak olúpeme, a buď ho prelisujeme k mäsu, alebo ho nakrájame na väčšie kusy a pridáme k mäsu
  5. Nakoniec do pekáča prilejeme pivo a ½ vývaru
  6. Pekáč s mäsom vložíme do rúry a pečieme ho na 180 stupňov, približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a zlato-hnedé
  7. Počas pečenia mäso premiešame a podľa potreby prilievame vývar a pivo
  8. Medzitým si pripravíme knedle a kapustu
  9. Ľahko si zohrejeme mlieko (musí byť vlažné, nie horúce) a odlejeme si z neho asi 100 ml
  10. Do odliateho mlieka si nadrobno rozdrobíme droždie a pridáme cukor
  11. Potom nie teplom mieste necháme vzísť kvások
  12. Rožky si nakrájame na kocky
  13. Do misy si preosejeme múku so soľou
  14. Pridáme vajcia a kvások
  15. Všetko spoločne dôkladne prepracujeme a vytvoríme ľahko lepivé
  16. Ak sa nám cesto zdá príliš tuhé vlejeme málinko vlažného mlieka
  17. Nakoniec pridáme nakrájaný rožok
  18. Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť.
  19. Cesto potom rozdelíme na 4 rovnaké diely, znova prehniteme a vytvoríme knedle
  20. Tie potom necháme ďalších 15 minút odpočívať
  21. Knedle potom varíme vo vriacej osolenej vode asi 20 minút (v polovici varenia ich otočíme)
  22. Ihneď po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby sa nezrazili
  23. Nakoniec si pripravíme kapustu
  24. Na veľkej panvici alebo hrnci si rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu
  25. Restujeme dozlatista, potom pridáme kapustu
  26. Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a rascou
  27. Moravského vrabca podávame s kapustou, kysnutou žemľovou knedľou a vypečenou šťavou

Dobre urobené bravčové mäso nemá jedinú chybičku.
Pre ďalšiu inšpiráciu ako si pripraviť krehké mäso plné chuti si vyberte jeden z týchto receptov na bravčové rizoto alebo kotletky z bravčového mäsa , ktoré sú hotové raz, dva a vy si neskutočne pochutnáte.

Krehké bravčové mäsko s žemľovou knedľou a kapustou.
Zdroj: chilipeppermadness.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.