Mäso, ktoré sa rozpadne, len keď sa naň pozriete? Presne takto krehké sú tieto výpečky z bravčového mäsa. Mäso prechádza dlhým procesom pečenia, ale odmenou nám sú krehké kúsky mäsa vo vlastnej šťave. A ak chcete, celý recept môžete obohatiť kyslou kapustou a kysnutou knedľou domácej výroby.
Čo budeme potrebovať
- 1,2 kg bravčové pliecko
- 600 g bravčového bôčika bez kosti
- 4 cibuľa
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky rasce
- 500 ml svetlého piva
- 400 ml hovädzieho vývaru
Na kysnuté knedle
- Lyžička cukru
- 20 g soli
- 2 ks vajcia
- 20 g droždia
- 1 kg polohrubej múky
- 2 ks starších rožkov
- 500 ml mlieka
Na kapustu
- 800 g kyslej kapusty
- 3 lyžice masti
- 2 cibuľa
- Štipka rasce
- Soľ
Postup
- Bravčové mäso a bôčik si nakrájame na menšie kocky
- Kocky potom preložíme do pekáča a pridáme soľ a rascu
- Mäso s korením dobre premiešame, aby sa obalila
- Cesnak olúpeme, a buď ho prelisujeme k mäsu, alebo ho nakrájame na väčšie kusy a pridáme k mäsu
- Nakoniec do pekáča prilejeme pivo a ½ vývaru
- Pekáč s mäsom vložíme do rúry a pečieme ho na 180 stupňov, približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a zlato-hnedé
- Počas pečenia mäso premiešame a podľa potreby prilievame vývar a pivo
- Medzitým si pripravíme knedle a kapustu
- Ľahko si zohrejeme mlieko (musí byť vlažné, nie horúce) a odlejeme si z neho asi 100 ml
- Do odliateho mlieka si nadrobno rozdrobíme droždie a pridáme cukor
- Potom nie teplom mieste necháme vzísť kvások
- Rožky si nakrájame na kocky
- Do misy si preosejeme múku so soľou
- Pridáme vajcia a kvások
- Všetko spoločne dôkladne prepracujeme a vytvoríme ľahko lepivé
- Ak sa nám cesto zdá príliš tuhé vlejeme málinko vlažného mlieka
- Nakoniec pridáme nakrájaný rožok
- Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť.
- Cesto potom rozdelíme na 4 rovnaké diely, znova prehniteme a vytvoríme knedle
- Tie potom necháme ďalších 15 minút odpočívať
- Knedle potom varíme vo vriacej osolenej vode asi 20 minút (v polovici varenia ich otočíme)
- Ihneď po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby sa nezrazili
- Nakoniec si pripravíme kapustu
- Na veľkej panvici alebo hrnci si rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu
- Restujeme dozlatista, potom pridáme kapustu
- Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a rascou
- Moravského vrabca podávame s kapustou, kysnutou žemľovou knedľou a vypečenou šťavou
Dobre urobené bravčové mäso nemá jedinú chybičku.
Pre ďalšiu inšpiráciu ako si pripraviť krehké mäso plné chuti si vyberte jeden z týchto receptov na bravčové rizoto alebo kotletky z bravčového mäsa , ktoré sú hotové raz, dva a vy si neskutočne pochutnáte.