Ozvláštnite domácu zmrzlinu jostou. Dodá jej to skvelý šmrnc a nielen vaše deti budú nadšené!
Ingrediencie
Na vanilkovú zmrzlinu:
- 400 ml mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk
- 6 žĺtkov, rozšľahaných
- 100 g krupicového cukru
Na jostu:
- 400 g jostaberry
- 200 g krupicového cukru
Postup
- Mlieko a smotanu dajte do hrnca.
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, vyškrabnite semienka a struk pridajte do hrnca.
- Pomaly zahrievajte za občasného miešania, kým nie je zmes horúca, ale nenechajte ju variť.
- Medzitým si v mise ušľahajte žĺtky a cukor.
- Keď je mliečna zmes dostatočne horúca, nalejte ju za stáleho šľahania k vajciam a cukru.
- Vráťte zmes do hrnca a za stáleho miešania jemne zahrievajte, pokiaľ nie je zmes dostatočne hustá.
- To môže trvať až 15 minút.
- Zložte z platne a nechajte vychladnúť, potom aspoň 2 hodiny chlaďte v chladničke.
- Jostu a cukor dajte do hrnca, prikryte a varte domäkka, občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Akonáhle sa z josty začnú oddeľovať šupky a potečie šťava, stiahnite z ohňa.
- Nechajte chvíľu vychladnúť a potom jostu rozmixujte v mixéri.
- Preceďte cez sitko, aby ste odstránili šupky a kôstky, a sirup nechajte odkvapkať, kým vám v site nezostane suchá dužina.
- Sirup zakryte a nechajte niekoľko hodín chladiť.
- Vychladenú mliečnu zmes dobre premiešajte, a potom ju ušľahajte v stroji na výrobu zmrzliny podľa pokynov výrobcu.
- Keď je zmes hustá a takmer zamrznutá, prilejte do stroja sirup podľa potreby.
- Preneste do plastovej nádoby a zmrazte.
- Pred podávaním nechajte mierne zmäknúť.