Kombinácia voňavej vanilky a krémových orechov je to najlepšie čo sa na sviatočnej tabuli môže objaviť. Tento recept na orechové rožteky s vanilkou, ale v sebe poskytuje oveľa viac! Dajú sa podávať aj ako sladké pohostenie keď čakáte návštevu alebo ako jeden chod k nedeľnému brunchu alebo ako sladkosť pre tých najmenších stravníkov.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- Štipka soli
- 250 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- Bielok
- Žĺtok
- 200 g kyslej smotany
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 150 g jemne nasekaných vlašských orechov
- 150 g cukru
- Lyžička mletej škorice
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ a navrch nakrájame maslo
- Rukú zmes premiešavame, kým nepripomína hrubú posýpku
- V malej miske rozšľaháme žĺtok, kyslú smotanu a vanilku
- Všetko pridáme k omrvinke a dobre premiešame
- Cesto prikryjeme a dáme do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc
- Cesto rozdelíme na tretiny
- Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme každý kus cesta na 10 kruh
- V miske si zmiešame namleté vlašské orechy, cukor a škoricu
- Orechovou zmesou posypeme každý vyvaľkaný plát, necháme si trochu na finálne posypanie
- Každý plát potom nakrájame na 12 trojuholníkov
- Každý trojuholník zrolujeme od širokého konca a vyskladáme ich na papierom na pečenie vyložené plechy
- Konce každého orechového rohlíčky zahneme do tvaru mesiaca
- Bielky ušľaháme do snehu a metličkou ním rožky potrieme
- Povrch rožkov posypeme zvyšnou orechovou zmesou
- Plechy vložíme do rúry a pečieme pri 160 stupňoch 18-20 minút, kým nezhnednú
- Vyberieme ich na mriežku, aby vychladli, a potom podávame alebo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe