Existuje celý rad verzií tejto sviatočnej maďarská rybia polievka. Niektoré sa podávajú s cestovinami, iné obsahujú smotanu, ale všetky sú vyrobené zo sladkovodných rýb, ako je kapor, ostriež alebo šťuka. K slávnostnej maďarskej večeri tiež patria vyprážané ryby a teplý zemiakový šalát.
Ako sladká bodka na záver sú ponúkané obľúbené maďarské dezerty, ako je beigli (roláda z orechov a maku), kifli (roláda z droždia v tvare polmesiaca) a fondánové cukríky v čokoláde zvanej szaloncukor.
Čo budeme potrebovať
- 2 x 800 g celého ostrieža (filet, kosti a hlavy oddelené)
- 60 ml olivového oleja
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 zelená kapia (nakrájaná nadrobno)
- 3 paradajky (ošúpané, nakrájané nadrobno)
- 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
- Kyslá smotana (na podávanie)
- Petržlen (na podávanie)
- Chrumkavý biely chlieb (na podávanie)
Postup
- Rybie filety nakrájame na 3 cm kúsky a dáme ich vychladiť
- Zahrejeme si 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkom hrnci na stredne nízku teplotu
- Potom pridáme rybie hlavy a kosti a opekáme asi 2 minúty
- V priebehu opekania kusy ryby jedenkrát otočíme
- Pridáme 3 litre studenej vody
- Privedieme do varu a varíme približne 30 minút
- Nakoniec všetko precedíme cez jemné sito a všetko čo v site zostane, vyhodíme
- Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a kapiu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty do zmäknutia
- Pridáme paradajky a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút
- Pridáme papriku a miešame ďalšiu 1 minútu, kým nebude voňavá
- Keď sa paprika rozvonia, do hrnca nalejeme precedený vývar
- Všetko premiešame a necháme variť asi 40 minút
- Potom polievku dochutíme soľou a korením
- Pridáme kúsky rybích filetov a varíme ďalších 10 minút, kým nie sú uvarené.
- Halaszle dobre osolíme a rozdelíme do polievkových tanierov
- Navrch pridáme kyslú smotanu a petržlenovú vňať, polievku halaszle podávame s čerstvým chlebom
Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.
Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.
Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.