Rybia polievka je tradičným maďarským pokrmom, ktorý pochádza z regiónu Szeged. Je pre ňu typické, že si ju rybári pripravujú na otvorenom ohni pozdĺž maďarských riek. Skúsení rybári, hovoria, že tajomstvo tohto receptu, tvoji v tom ho pripraviť ihneď po výlove az rôznych rýb, ako malých, tak aj veľkých.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg rôznych sladkovodných rýb (kapor, šťuka a ostriež)
- 3 cibule (nakrájané na plátky)
- 1-2 litre vody
- Lyžica sladkej údenej papriky
- Lyžička štipľavej papriky
- Kocka rybieho bujónu
- 2 lyžičky soli
Postup
- Ryby očistíme a umyjeme v studenej osolenej vode
- Cibuľu nakrájame na veľké plátky
- Dno hrnca pokryjeme nakrájanou cibuľou a potom pridáme kusy rýb
- Vrstvy cibule a rýb striedame, kým nám nedôjdu
- Do hrnca pridáme 1-2 l vody, aby bol obsah v hrnci úplne zakrytý
- Zmes v hrnci privedieme do varu a potom znížime teplotu, aby sa polievka stále varila
- Rybiu polievku okoreníme paprikou a soľou
- Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme ju 30–40 minút, alebo kým sa rybie kúsky nerozpadajú a nedajú sa vidličkou rozdrobiť.
- Dôležité je halaszle nemiešať, iba keď je potrebné hrncom jemne zatriasť
- Z polievky vyberieme rybie kúsky a preložíme ich do veľkej misy
- Rybiu polievku precedíme cez sito a všetky pevné časti vyhodíme
- Rybie mäso podľa potreby rozdrobíme na malé kúsky
- Do polievkových tanierov najskôr naservírujeme mäso a až potom ho prelievame precedenou rybacou polievkou
Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.
Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.
Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.