Recept na halazsle, maďarskú rybiu polievku je bezpochyby prvkom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom slávnostnom vianočnom stole. Táto polievka je s maďarskými tradíciami tak úzko spätá, že by bal až hriech jej počas vianočného hodovania nepodávať. Ochutnajte sami a pochopíte, prečo je taká obľúbená.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg kapra
- 3 cibuľa
- 3 l vody
- 3 lyžice červenej papriky
- Soľ
- 2 lyžičky chilli prášku
Postup
- Deň pred prípravou polievky sa očisteného a nakrájaného kapra na podkovy, dôkladne nasolíme
- Z krajších plátkov si dáme bokom tie, ktoré budeme chcieť dať do polievky halaszle vcelku
- Potom zvyšok ryby uvaríme s nakrájanou cibuľou a toľkými vodami, koľko pokryje celú zmes v hrnci
- Pokiaľ sa zmes začne variť a na povrchu sa začne tvoriť pena, vmiešame červenú papriku a kto má rád pikantnú, pridá aj chilli korenie
- Potom polievku varíme na vysokú teplotu asi 30 minút
- Akonáhle je ryba uvarená, vyberieme ju z polievky a dáme bokom
- Polievku, potom prefiltrujeme cez sitko do čistej misy a všetko čo v site zostalo, vyhodíme
- Rybie kúsky vrátime do polievky
- Buď halaszle takto necháme, alebo ak chceme mať polievku krémovú, tak všetko pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka
- Potom do polievky pridáme plátky ryby, ktoré boli predtým odložené
- Celú zmes znovu prevaríme a varíme asi 10 minút, kým plátky kapra nezmäknú
- Na záver môžeme pridať ešte soľ, sladkú papriku alebo čili papričku
Pridaním 1-2 polievkových lyžíc cukru sa chute prepoja ešte lepšie.