Rovnako ako sú populárne jedlá z jedného hrnca, tešia sa veľkej obľube aj tie, ktoré sa za použitia jediného pekáča dajú pripraviť v rúre. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm skvelý. Nezabudnite sa pozrieť aj na iné pochúťky z ryže, napríklad recepty na ryžový nákyp .
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka dlhozrnnej bielej ryže
- 2 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 polievkové lyžice svetlé sójové omáčky
- 1 lyžica čínskeho vína na varenie
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 2 hrnčeky mrazenej zeleniny nakrájané na kocky (mrkva, hrášok, kukurica, petržlen, zeler)
- 1/4 lyžičky bieleho korenia
- 1 a 1/4 hrnčeka nakrájanej slaniny alebo šunky
Na dohotovenie:
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1/2 hrnčeka zelenej cibule
Postup:
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- V pekáčiku zmiešame všetky ingrediencie okrem slaniny.
- Rozprestrieme po celej ploche pekáča a povrch posypeme nakrájanou slaninou.
- Vložíme do predhriatej rúry, zakryjeme alobalom a pečieme 40 minút.
- Potom alobal odstránime a necháme piecť ešte ďalších 15 minút, aby získala slanina zlatohnedý nádych.
- Všetka tekutina by sa mala vstrebať a ryža bude pekne uvarená, aj keď sa bude zdať vlhká.
- Vyberieme z rúry, odstavíme, zakryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať. Počas odpočinku stratí ryža svoju vlhkosť.
- Nakoniec posypeme nasekanou zelenou cibuľkou a pokvapkáme sezamovým olejom.