Ľahko pripravené, rýchlo hotové a chuťovo vynikajúce. Mäso bude úžasne šťavnaté a ryža nie je vo výsledku vôbec vysušená. Celý pokrm je kombináciou skvelých surovín, ktoré sa hodia nielen na rodinnú večeru či obed, ale pokojne aj na pohostenie pripravené na návštevu. Všetci si pochutnajú.
Ingrediencie:
Na prípravu kurčaťa:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 čajové lyžičky svetlo hnedého cukru
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžička jemnej sladkej papriky
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 6 vykostených kuracích stehien bez kože
Na prípravu ryže:
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 a 1/2 hrnčeka horúceho kuracieho vývaru
- 1 a 1/4 hrnčeka horúcej vody
- 2 lyžice masla
- 1 a 1/2 šálky dlhozrnnej bielej ryže
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- V miske zmiešame olivový olej, cukor, petržlen, papriku, cibuľový prášok, cesnakový prášok, tymián, soľ a korenie.
- Pridáme kura a každý kúsok rovnomerne potrieme korením. Dáme bokom, aby sa chuť jednotlivých surovín mohla absorbovať do mäsa.
- Ak chceme, môžeme si takto kura pripraviť už o deň skôr a nechať marinovať cez noc.
- Zapekaciu misku nastriekame kuchynským olejom v spreji. Do misy pridáme cibuľu, cesnak, olej, soľ, korenie, horúci vývar, horúcu vodu a maslo.
- Dobre premiešame, aby sa maslo rozpustilo a spojilo s ostatnými prísadami. Vmiešame ryžu.
- Na ryžu rozložíme stehná, ktoré boli doteraz v marináde, zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút.
- Po pol hodine odkryjeme, kura postriekame olejom a pečieme odkryté ďalších 25–30 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené až na kosť a ryža mäkká.
- Vyberieme kuracie stehná, premiešame ryžu a potom položíme kura späť na ryžu.
- Prikryjeme a necháme 10 minút odpočinúť. Ryža ešte počas doby, čo bude zakrytá dôjde.
- Kurča prenesieme na tanier, pridáme ryžu a posypeme nasekanou pažítkou či petržlenovou vňaťou.