Tento druh kuchyne je známy tým, že ponúka všetko čo je sladké, korenené, slané, kyslé aj horké, skrátka všetko, čo hrdlo ráči. Veľakrát sú to pre nás nezvyčajné kombinácie, ktoré však vo finále chutia úplne dokonale.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice arašidového oleja
- 2 veľké vajcia rozšľahané s kvapkou rybej omáčky
- 1 jemne nasekaná stonka citrónovej trávy (len bielu časť)
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 2 stredné nadrobno nakrájané šalotky
- 2 stredne veľké nakrájané mrkvy
- 1/4 hrnčeka sladkého hrášku (ak použijeme rozmrazený, necháme najskôr rozmrznúť)
- 1 na plátky nakrájaná čínska klobása (môže byť aj maďarská a podobne)
- 1/2 hrnčeka grilovaného bravčového mäsa nakrájaného na tenké prúžky
- 3 hrnčeky varenej jazmínovej ryže
- 1 lyžička rybacej omáčky (prípadne aj viac podľa chuti)
- 1/2 lyžičky čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 1/2 hrnčeka koriandra (alebo thajskej citrónovej bazalky) na ozdobu
Postup:
- Zahrejeme arašidový olej vo Woku alebo v klasickej veľkej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Zalejeme rozšľahanými vajcami. Varíme za častého miešania, aby sa vytvorila plochá vaječná placka, ktorá bude ľahko tuhá.
- Vaječnú placku odlepíme od panvice a preložíme na doštičku.
- Do panvice dáme citrónovú trávu, cesnak aj šalotku, a restujeme na strednom ohni, kým nezmäknú.
- Zvýšime teplotu, pridáme nakrájanú mrkvu, hrášok a za stáleho miešania vyprážame pol minúty.
- Pridáme nakrájanú klobásu a grilované bravčové mäso. Opekáme asi minútu a neprestávame miešať.
- Pridáme ryžu a pokvapkáme rybou omáčkou. Za stáleho miešania restujeme, kým sa ryža neprehreje.
- Zmes preložíme do pekáča, predhrejeme si rúru na 150 stupňov a dáme na 5 – 7 minút zapiecť.
- Vajcia zrolujeme ako malú roládu a nakrájame na tenké plátky.
- Vyberieme ryžu z rúry, pridáme plátky vaječnej placky, pokvapkáme limetkovou šťavou a dôkladne premiešame.
- Ešte horúce servírujeme ozdobené koriandrom či citrónovou bazalkou.