Jednoduchý recept plný úžasných chutí a vôní, ktorý vykúzlite len z niekoľkých základných surovín. Hovädzie mäso spolu s vynikajúcim korením v tej správnej kombinácii vytvorí skvelý pokrm.
Ingrediencie:
- 600 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kúsky o veľkosti sústa
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na tenké prúžky
- 2 veľké mrkvy nakrájané na hrubšie plátky
- 2 hrnčeky dlhozrnnej bielej ryže
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky soli (prípadne aj viac)
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 hrnčeky vody
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
Inštrukcie:
- Vo veľkej panvici rozohrejeme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na vysokú teplotu.
- Pridáme kúsky mäsa a varíme, kým mäso nezíska hnedastý odtieň.
- Dochutíme 1 lyžičkou soli a mletým čiernym korením.
- Prihodíme nakrájanú cibuľu a druhú lyžicu olivového oleja.
- Restujeme, až kým cibuľa zmäkne. Potom pridáme mrkvu a znovu restujeme do zmäknutia.
- Na panvicu pridáme nasekaný cesnak a varíme, kým nebude voňavý.
- Ryžu preplachujeme pod studenou vodou tak dlho, až z nej potečie úplne čistá voda.
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
- Prepláchnutú ryžu rozložíme do zapekacej misky alebo pekáča, prisypeme orestované mäso aj zeleninu a premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Prilejeme vodu s vývarom a prihodíme zvyšok korenia, teda mletý koriander, rascu a pokojne aj ďalšie korenie, ak je nám pol lyžičky málo.
- Všetko premiešame, pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme po dobu 30 minút. Potom odstránime fóliu, zmes premiešame a necháme piecť ďalších 8-10 minút.
- Je dôležité, aby sa do ryže vstrebali všetky tekutiny.
- Upečené vyberieme z rúry a môžeme ihneď servírovať.