Tento delikátny recept na grilované mäso z morských kôrovcov vytvorí skvelé predjedlo pre každú špeciálnu príležitosť. Mäso preliate jemnou, ale výraznou omáčkou, maslom z morských rias a nakladaným feniklom, ktorý dodáva pokrmu šmrnc a skvele ladí so silnou rybou omáčkou.
Čo budeme potrebovať
- 12 langúst (uvarených chvostov)
- Olivový olej
- Soľ
Na nakladaný fenikel
- Fenikel
- 100 ml bieleho vína
- 100 ml bieleho vínneho octu
- 50 ml vody
- 50 g cukru
- Lyžička tymiánu
- Lyžička soli
Na omáčku
- Cibuľa (nakrájaná)
- 2 zelerové tyčinky (nakrájané)
- Fenikel
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky tymiánu
- Bobkový list
- Badián
- Lyžička paradajkového pretlaku
- 75 ml brandy
- 250 ml bieleho vína
- 250 g paradajok
- 2 l rybieho vývaru
Na cmare
- 100 ml cmar
- Lyžička citrónovej šťavy
- Lyžička citrónovej kôry
- Soľ
- Korenie
Na maslo z morských rias
- 250 g masla
- 2 listy morské riasy nori
Postup
- Začneme prípravou nakladaného feniklu
- Odstránime a uschováme vršky feniklu, potom cibuľku nakrájame na tenké plátky
- Fenikel dochutíme soľou a necháme 30 minút odležať
- Medzitým si pripravíme rôsol, tým že v hrnci zmiešame biele vín, ocot, cukor, tymian a vôd
- Zmes privedieme do varu, a akonáhle sa varí, zložíme hrniec z platne
- Z plátkov feniklu umyjeme soľ a starostlivo ich osušíme kuchynskou utierkou
- Vložíme do nádoby alebo pohára a prelejeme ho teplým lákom
- Prikryjeme a necháme plátky nakladať aspoň 3 hodiny
- Kúsky langust pečieme v rúre 20 minút dozlatista
- Medzitým na panvici orestujeme cibuľu, zeler, fenikel a cesnak, potom pridáme bylinky a badián
- Do panvice pridáme paradajkový pretlak a necháme 2 minúty variť
- Do panvice nalejeme brandy s bielym vínom, pridajte paradajky a ďalších 10 minút varíme
- Do panvice pridáme vývar a všetko privedieme do varu
- Potom mierne znížime teplotu a varíme ďalších 30 minút
- Panvicu zložíme z platne a necháme 15 minút odpočívať
- Zmes precedíme cez sitko do čistého hrnca a zahrievame, kým sa nezmení na hustú omáčku
- Dochutíme a potom panvicu zložíme z platne a udržujeme v teple, kým nebudeme langustu servírovať
- Na maslo si v kuchynskom robote namelieme riasu nori, kým sa nevytvorí jemný prášok
- Zmäknuté maslo si vyšľaháme, kým nebude krémové a potom vmiešame morskou riasou
- Maslo odložíme na chladné miesto, pokiaľ nebude potrebné
- Pre cmar zmiešame dohromady mlieko a citrónovú šťavu s kôrou, kým sa dobre nespoja
- Podľa chuti dosolíme av prípade potreby pridáme viac citrónovej šťavy
- Na platňu postavíme panvicu a rozpálime ju na vysokú teplotu, kým nebude horúca, potom langusty, ochutíme soľou a trochou oleja a vložíme do panvice
- Grilujeme ich asi 1 minútu, kým na jednej strane neskaramelizujú
- Potom ich vyberieme z panvice a potrieme ich maslom z morských rias
- Ak chceme grilovanú langustu podávať, potrieme každý tanier trochou cmaru a lyžičkou omáčky
- Na stred taniera naaranžujeme veľkú porciu nakladaného feniklu a navrch dáme grilované langusty a odloženú feniklovú vňať