Klasické orechové guličky

Klasické orechové guličky

Môžete ich pripraviť na vianočné sviatky, ale pokojne môžu byť aj svadobnými cukrovinkami. Niekto im hovorí mexické svadobné pečivo, ďalšie snehové či maslové gule a niekto dokonca maďarské orechové chrumky. Názvov môžu mať nespočetné množstvo, ale chuť je len jedna. Uvidíte, že vám zachutia. Omrknite tiež recepty na vianočné pečivo bez pečenia .

Ingrediencie:

  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky vločkovej soli
  • 2 hrnčeky jemne nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a pripravíme si nevymastený plech.
  • Maslo, cukor aj vanilku dáme do nádoby stojanového mixéra a šľaháme na strednú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes nadýchaná.
  • Do misy preosejeme múku so soľou. Po častiach vmiešame do maslovej zmesi, aby sa dobre zapracovala.
  • Potom prisypeme mleté vlašské orechy a vypracujeme hladké cesto.
  • Z hotového cesta odoberáme rovnako veľké kúsky o veľkosti vlašského orecha.
  • Vytvarujeme z neho guľu a položíme na nevymastený plech. Takto postupujeme, kým nespracujeme všetko cesto.
  • Medzi jednotlivými guličkami nechávame aspoň 2 cm medzeru.
  • Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 12 až 15 minút.
  • Upečené guličky vyberieme z rúry a preložíme na chladiacu mriežku.
  • Po zhruba 15 minútach, kedy budú už dostatočne vychladnuté, ich obalíme v práškovom cukre.
Staromódne orechové gule sladené hnedým cukrom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Tip:
Rumové guličky s orechmi
Skúste ochutnať tieto nezabudnuteľné gule plné lahodného rumu, po ktorých sa len zaprášia.
Čo budete potrebovať:
100 g detských piškót alebo vanilkových sušienok, 113 g nesoleného masla, 80 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov, 2 lyžice holandského kakaa, 3 – 4 lyžice rumu, 1
Ako na to:
Oblátky/piškóty rozdrvíme, dáme do misky, pridáme mleté orechy, nasekané hrozienka, cukor, kakao, maslo a zalejeme rumom. Vypracujeme hladkú hmotu, z ktorej odoberáme lyžičkou kúsky cesta, tvarujeme do guličiek a každú guličku potom obalíme v kokose. Skladáme najlepšie do jednotlivých papierových košíčkov, prípadne na tácku s papierom na pečenie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.