Tento recept na zapečené tortilly je ideálnym pohostením na akýkoľvek večierok a na akúkoľvek návštevu alebo na večerné sledovanie filmu vo dvojici. Urobte si ich viac, pretože vám garantujeme, že na druhý deň budete len spomínať, aké lahodné boli a budete radi, keď ich nájdete v chladničke.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice chilli korenia
- Lyžica hladkej múky
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky mletej rasce
- 350 ml hovädzieho vývaru
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Na nachos
- 340 g tortilla chipsov
- Limetka
- Soľ
- 430 g salsy (odkvapkaná)
- 170 g ostrého syra čedar (nastrúhaného)
- 90 g bieleho čedaru (nastrúhaný)
- ½ malej bielej cibule (nakrájané nadrobno)
- ½ zelenej chilli papričky (zbavená stopky a semien, jemne nasekaná)
- 230 g kyslej smotany
- ½ malé hlávky ľadového šalátu (nakrájaný na kúsky)
- Guacamole (alebo zrelé avokádo na podávanie)
Postup
- Pripravíme si ochutené hovädzie mäso
- Hovädzie mäso rozdrobíme do veľkého hrnca a začneme ho piecť na stredne vysokú teplotu
- Akonáhle hovädzie mäso sa začne variť a smažiť, pokračujeme v vyprážaní a miešaní, aby sa mäso rozdrobilo na malé kúsočky
- Pokračujeme v smažení asi 8 minút, kým nezhnedne a takmer všetka vlhkosť sa neodparí
- Potom pokračujeme vo varení, kým sa hovädzie mäso nezačne smažiť sa vo vlastnom tuku, asi ešte 2 minúty
- Na hovädzie mäso prisypeme chilli prášok, múku, oregano a rascu
- Za častého miešania varíme ďalšie 1 až 2 minúty, kým nebude voňavé a korenie dôkladne premiešané s mäsom
- Mäso zalejeme vývarom a miešame, aby sa všetko dôkladne premiešalo a spojilo
- Znížime teplotu na strednú a za občasného miešania varíme asi 12 minút, kým sa takmer všetka tekutina neodparí a hovädzie mäso sa neobalí do hustej omáčky
- Hrniec s mäsom zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Veľký plech na pečenie s okrajom vyložíme alobalom
- Potom naň rozložíme tortillové chipsy do jednej vrstvy
- Na nachos chipsy nastrúhame kôru z ½ limetky (limetku si schováme na neskôr)
- Potom dochutíme ďalšou soľou
- Na chipsy rovnomerne naložíme pripravené hovädzie mäso
- Potom naň nasypeme salsu, nastrúhané syry, cibuľu a chilli
- Pekáč s nachos preložíme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa syr úplne nerozpustí a chipsy nie sú po okrajoch ľahko opečené
- Medzitým si do misky nastrúhame zvyšok kôry z limetky, potom limetku odšťavíme a šťavu pridáme ku kôre
- Do misy nalejeme kyslú smotanu a premiešame, aby sa všetko spojilo
- Akonáhle nachos vyberieme z rúry, okamžite na ne nasypeme nakrájaný šalát a pokvapkáme limetkovou kyslou smotanou
- Navrch ešte pridáme guacamole alebo na kocky nakrájané avokádo
- Nachos podávame priamo z plechu ešte teplé
Pokiaľ si guacamole robíme pár hodín dopredu, prikryjeme ho potravinársku fóliu a pritlačíme ju na povrch avokáda, tak, aby sa k nemu nedostal vzduch .