Tieto klasické zapečené chipsy sú inšpirované texasko-mexickým receptom, a preto sú nabité ingredienciami až na prasknutie! Rozmočeným chipsom sa vyhneme tým, že ich krátko pred pridaním omáčok opečieme. Potom ich môžeme do sýtosti preliať polevou so syrom, koreneným hovädzím mäsom, vyprážanými fazuľami, guacamole a salsou. Tento recept môže byť skvelou desiatou, predjedlom na večierok alebo dokonca zábavnou večerou uprostred týždňa.
Čo budeme potrebovať
Na korenie
- 2 lyžice chilli korenia
- 2 lyžičky soli
- Lyžička granulovaného cesnaku
- Lyžička granulovanej cibule
- Lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- Štipka kajenského korenia
Na nachos
- Lyžička rastlinného oleja
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (najlepší je pomer chudého a tučného 80:20)
- 450 g fazule v konzerve
- 60 ml vody
- Veľké vrecko tortilla chipsov
- 120 g ostrého syra čedar (strúhaného)
- 120 g bieleho syra strúhaného
- 250 g salsy
- Hrsť nasekaného koriandra
- Jalapeno (nakladané alebo čerstvé, nakrájané na plátky)
Na guacamole
- 2 zrelá avokáda
- ¼ lyžičky soli,
- Lyžica čerstvej šťavy z limetky (alebo citróna)
- 4 lyžice nasekanej červenej cibule
- Jalapeño chilli paprička (zbavená stoniek a semienok, nasekaná)
- 2 lyžice koriandra (jemne nasekané)
- Štipka mletého čierneho korenia
- 2 paradajky (nakrájané na kocky)
- Červená reďkev (na ozdobu)
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
- Zmiešame si všetko korenie (chilli prášok cez kajenské korenie) dohromady v malej miske
- Na strednú teplotu si zahrejeme rastlinný olej, kým sa nezačne trblietať
- Do panvice pridáme mleté hovädzie mäso a okoreníme ho pripravenou koreniacou zmesou
- Ako sa mäso varí, lyžicou mäso rozšťoucháme na malé kúsky
- Varíme asi 8 minút, kým mäso nezhnedne
- Potom ho pomocou kuchynských utierok osušíme od tuku (alebo inou metódou, ktorá vám vyhovuje
- K osušenému mäsu pridáme konzervovanú fazuľu a vodu
- Zmes zahrievame, kým nie sú fazuľa prehriate
- Znížime teplotu na minimum a počas prípravy chipsov udržujeme zmes hovädzieho a fazule teplú
- Na plechovej panvici vhodnej do rúry položíme tortilla chipsy do jednej vrstvy a posprejujeme ich olejom v spreji
- Lupienky opekáme v predhriatej rúre 5 minút, alebo len tak dlho, kým neucítime ich vôňu
- Opatrne vyberieme panvicu z rúry a nasypeme na ňu polovicu strúhaného syra
- Nechajte teplo z chipsov, aby syr mierne rozpustilo, kým nachos posypeme zmesou hovädzieho mäsa a fazule
- Hovädzie mäso navrstvíme na chipsy, posypeme zvyšným syrom a panvicu vrátime do rúry na ďalších 5 minút, kým sa syr úplne nerozpustí
- Na guacamole si avokáda prekrojíme napoly
- Odstránime jadro a vnútro avokáda narežeme nožom a potom vydlabeme lyžicou
- Nakrájané avokádo pridáme do misky
- Avokáda nahrubo roztlačíme pomocou vidličky
- Pridáme zvyšné ingrediencie podľa chuti, avokáda posypeme soľou, pokvapkáme limetkovou šťavou
- Pridáme nakrájanú cibuľu, koriander, čierne korenie a chilli
- Chilli papričky pridávame postupne, aby guacamole nebolo príliš pálivé
Pokiaľ si guacamole robíme pár hodín dopredu, prikryjeme ho potravinársku fóliu a pritlačíme ju na povrch avokáda, tak, aby sa k nemu nedostal vzduch .