Tieto tradičné maďarské plnené orechové rožky sú plnené jemnou náplňou z orechov, a to všetko je zabalené do krehkého cesta! Aj keď sa tradične pečú cez Vianoce, aj tak sú vynikajúce v každom ročnom období a stoja za vyskúšanie!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 230 g smotanového syra
- 250 g masla (zmäkčeného)
- 125 g kryštálového cukru
Na orechovú náplň
- 250 g čerstvo mletých vlašských orechov (jemne)
- 200 g cukru
- 125 ml mlieka
- 60 g rozpusteného masla
Na ozdobu
- Čokoládová poleva (rozpustená čokoláda na varenie)
Postup
- Na orechovú náplň si zmiešame všetky ingrediencie na náplň
- Mlieko pridávame postupne, tak ako nám bude náplň hustnúť
- Zmes by mala byť hustá
- Na cesto si do stredne veľkej misy preosejeme múku a soľ a dáme bokom
- Smotanový syr a maslo spolu vyšľaháme, kým nám nevznikne jemný
- Znížime rýchlosť mixéra a pomaly postupne pridávame múku
- Vznikne nám mäkké a nelepivé cesto
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky, aspoň na 2 hodiny
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vyberieme jeden kus cesta z chladničky az oboch strán ho ľahko pomúčime
- Na pracovnej ploche rozprestrieme kryštálový cukor
- Navrch položíme cesto a vyvaľkáme ho, aby bolo čo najtenšie
- Ostrým nožom cesto rozkrojíme na štvorček a ten potom nakrájame na 16 menších štvorcov
- Do jedného rohu každého štvorca dáme kopček náplne
- Približne ½ lyžičky
- Cesto prehneme okolo náplne od rohu k rohu a jemne okraje pritlačíme k sebe
- Naplnený rožok opatrne presunieme na plech s papierom na pečenie
- Postup pakujeme so zvyšným cestom a náplňou
- Všetky rožteky navrch posypeme krupicovým cukrom a vložíme ho do rúry
- Plnené rohlíčky pečieme 12-14 minút, kým okraje nezozlátnu
- Uprostred by sa mali mierne nafúknuť
- Hotové rohlíčky necháme úplne vychladnúť na mriežke a nakoniec ich cik-cak prelejeme čokoládovou polevou