Čerstvé domáce pečivo plnené šunkou a syrom je absolútnou lahôdkou každý deň v týždni. Zvlášť cez víkend, kedy môžete byť konečne leniví a toto je skvelý a jednoduchý recept, ktorý je pre také dni ideálny.
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 320 ml teplého mlieka
- Vajcia
- 2 lyžičky sušeného droždia
- Lyžica cukru
- Lyžica soli
- 60 g masla (rozpusteného)
- 500 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky (na miesenie)
Na náplň
- 230 g plátkov šunky (alebo inej údeniny)
- 230 g syra (plátky)
Na potretie
- Vajcia
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice čiernych alebo bielych sezamových semienok
Postup
- V mise si zmiešame teplé mlieko, droždie, cukor, maslo a vajcia
- Premiešame a necháme 3 minúty speniť
- Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
- Pridáme kvasnicovú zmes a dobre premiešame
- Zo zmesi miesime cesto
- Keď je cesto mäkké, lesklé, ale stále ľahko lepivé vytvarujeme ho do gule
- Cesto dáme do olejom vymastenej misy
- Povrch cesta potrieme olejom, aby sme sa zabránili vysychaniu
- Zakryjeme ho čistou kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste 60 až 90 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí objem
- Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 4 menšie kusy
- Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a ten potom rozrežeme na niekoľko menších štvorcov
- Na každá z nich rozložíme plátok šunky a syra a cesto od jedného kraja zrolujeme
- Plnené rohlíčky naukladáme na papierom na pečenie vyložený plech a zakryjeme ich čistou utierkou a necháme ich 30 až 45 minút kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami
- Plnené rohlíčky pečieme 25 až 30 minút, kým nezískajú pekne zlatohnedú farbu
- Vyberieme ich z rúry a necháme 5 minút vychladnúť na mriežke
Podobne jednoduché a rýchle recepty ako sú tieto na plnené rožky je tento výber tých najlepších slimákov z lístkového cesta , a to na slané ale aj sladké varianty. Stačí sa len vybrať!