Toto ovocie je vysoko aromatické a dá sa povedať, že je to tak trochu kríženec hrušky s jablkom, aj keď má oveľa pevnejšiu šupku aj štruktúru. Vzhľadom na to, že je to dosť tvrdé ovocie, konzumuje sa väčšinou po tepelnej úprave. Tento recept je jednoduchý a výsledok vás možno prekvapí.
Ingrediencie:
- 1 600 g čerstvých dúlí
- 5 hrnčekov čistej vody
- 5 rozpolených chemicky neošetrených citrónov
- 6 hrnčekov cukru
Postup:
- Vlhkou handričkou očistíme šupku každej dule. Nakrájame na štvrťky a zbavíme jadrovníka so semienkami. Nevyhadzujeme, ale zabalíme do kúska látky či utierky a zaviažeme kuchynským povrázkom.
- Nakrájané dule vložíme do hrnca s vodou spolu s odloženými jadrami a semienkami vo vnútri utierky. Citróny nakrájame na tenké plátky a pridáme na panvicu.
- Varíme, kým ovocie nezmäkne po dobu asi 45 až 60 minút. Pozorne strážime, aby sa ovocie nerozvarilo.
- Do nerezovej misky dáme cukor a zahrejeme 5 minút v rúre pri 120 stupňoch a potom vmiešame do hrnca s ovocím.
- Za stáleho miešania varíme na strednom ohni až dovtedy, kým sa nedosiahne bod tuhnutia. Dula musí mať sýto ružovú farbu.
- Dáme si do chladničky vychladiť tanierik, potom naň dáme trochu marmelády a otestujeme štruktúru. Pokiaľ sa na povrchu utvorí škralúp a pri naklonení tanierika steká v hrudkovitom stave, je pripravená na sterilizáciu.
- Marmeládu rozdelíme do pripravených sterilizovaných čistých pohárov a dôkladne zaviečkujeme. Pomocou handričky pohára otočíme hore dnom a necháme 2 – 3 minúty, by sa viečka zatiahli.
- Keď vychladnú, utrieme poháre, polepíme štítky a uložíme na chladnom mieste, kde marmeláda vydrží minimálne 12 mesiacov.
Tip: Po otvorení dáme marmeládu vychladiť do chladničky a spotrebujeme do 2 až 3 mesiacov.