Duľová marmeláda

Duľová marmeláda

Toto ovocie je vysoko aromatické a dá sa povedať, že je to tak trochu kríženec hrušky s jablkom, aj keď má oveľa pevnejšiu šupku aj štruktúru. Vzhľadom na to, že je to dosť tvrdé ovocie, konzumuje sa väčšinou po tepelnej úprave. Tento recept je jednoduchý a výsledok vás možno prekvapí.

Ingrediencie:

  • 1 600 g čerstvých dúlí
  • 5 hrnčekov čistej vody
  • 5 rozpolených chemicky neošetrených citrónov
  • 6 hrnčekov cukru

Postup:

  • Vlhkou handričkou očistíme šupku každej dule. Nakrájame na štvrťky a zbavíme jadrovníka so semienkami. Nevyhadzujeme, ale zabalíme do kúska látky či utierky a zaviažeme kuchynským povrázkom.
  • Nakrájané dule vložíme do hrnca s vodou spolu s odloženými jadrami a semienkami vo vnútri utierky. Citróny nakrájame na tenké plátky a pridáme na panvicu.
  • Varíme, kým ovocie nezmäkne po dobu asi 45 až 60 minút. Pozorne strážime, aby sa ovocie nerozvarilo.
  • Do nerezovej misky dáme cukor a zahrejeme 5 minút v rúre pri 120 stupňoch a potom vmiešame do hrnca s ovocím.
  • Za stáleho miešania varíme na strednom ohni až dovtedy, kým sa nedosiahne bod tuhnutia. Dula musí mať sýto ružovú farbu.
  • Dáme si do chladničky vychladiť tanierik, potom naň dáme trochu marmelády a otestujeme štruktúru. Pokiaľ sa na povrchu utvorí škralúp a pri naklonení tanierika steká v hrudkovitom stave, je pripravená na sterilizáciu.
  • Marmeládu rozdelíme do pripravených sterilizovaných čistých pohárov a dôkladne zaviečkujeme. Pomocou handričky pohára otočíme hore dnom a necháme 2 – 3 minúty, by sa viečka zatiahli.
  • Keď vychladnú, utrieme poháre, polepíme štítky a uložíme na chladnom mieste, kde marmeláda vydrží minimálne 12 mesiacov.

Tip: Po otvorení dáme marmeládu vychladiť do chladničky a spotrebujeme do 2 až 3 mesiacov.

Recept na kdoloňovú marmeládu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.