Tento druh pokrmu môže byť hustý alebo riedky, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika však dodá neprekonateľnú chuť, vďaka čomu si urobíte očko u svojich blízkych a priateľov bez toho, aby bolo nutné tráviť celý deň v kuchyni.
Ingrediencie:
- 4 litre filtrovanej vody
- 2 kusov červenej papriky
- 1 paradajka
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cibuľa
- Bouquet garni z byliniek – tymian, petržlen, bazalka a šalvia
- 1 struk kardamómu
- 2 lyžičky ružovej soli
- 1 hrnček pyré
- 1 lyžica údenej papriky (môže byť aj maďarská či klasická sladká)
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1 polievková lyžica prepusteného masla/ghí
- 1/2 hrnčeka hrubej krupice
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
- 1 vajce
- 3 opečené papriky nakrájané na plátky
Na ozdobu:
- Údená paprika
- Extra panenský olivový olej
- Nasekaná petržlen
Postup:
- Začneme tým, že si pripravíme väčší hrniec, dáme doň filtrovanú vodu, červené papriky, paradajku, mrkvu, cibuľu a soľ podľa chuti.
- Do hrnca pridáme bouquet garni z tymiánu, šalvie, bazalky a petržlenovej vňate. Bylinky zviažeme kuchynským povrázkom. Prihodíme struk kardamómu a 1 opečenú papriku.
- Vývar necháme aspoň 1 hodinu variť na strednom ohni. Potom ho precedíme do inej nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
- Odoberieme 4 hrnčeky vývaru na polievku a ešte 1 hrnček čo pridáme do pyré.
- Zeleninu z vývaru, dáme aj s paprikami a odloženým hrnčekom vývaru do misy a pomocou mixéra dôkladne rozmixujeme na pyré.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme ghí a za stáleho miešania pridáme papriku a rascu. Prilejeme olivový olej a necháme 1 – 2 minúty prehriať.
- Potom za stáleho miešania postupne prisypeme krupicu. Prilejeme pyré a pokračujeme v miešaní po dobu niekoľkých minút.
- Potom vlejeme 4 hrnčeky čistého vývaru a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
- Vajcia rozšľaháme s mliekom. Z hrnca odoberieme 2 polievkové lyžice vriacej polievky a pridajte ju k tejto zmesi, aby sa temperovala.
- Hneď potom pridáme túto temperovanú vaječnú zmes do polievky, prešľaháme a varíme ďalších asi 5 minút.
- Potom už len stačí rozdeliť do misiek či tanierov, prípadne naaranžujeme nakrájané kúsky pečenej papriky s niťami z čerstvej papriky.
- Povrch pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čerstvými bylinkami. Servírujeme s čerstvým chlebom.