Sladká ryža s kardamómom

Sladká ryža s kardamómom

Pokiaľ si radi pochutnávate na ryžovom nákype alebo ryžovej kaši, musíte vyskúšať náš jednoduchý recept na túto dobrotu. Recept pochádza zo severnej Indie, ktorý si vychutnáva celá krajina. Túto dobrotu si môžete pripraviť za necelú hodinu, takže sa skvele hodí ako na naštartovanie metabolizmu ráno, tak aj príloha na večeru. Nebudete sklamaní konečným výsledkom!

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g ryže Basmati
  2. 3 ks zeleného kardamómu
  3. ¼ lyžičky soli
  4. 300 ml vody
  5. Tyčinka škorice
  6. 3 lyžice ghí
  7. 125 g cukru

Na dochutenie

  1. 2 lyžičky kurkumy

Na zdobenie

  • 150 g kešu orieškov
  • suché okvetné lístky ruží (voliteľné)

Postup

  1. Pokiaľ ryžu pripravujeme v hrnci na sporáku, tak si ryžu najskôr prepláchneme v studenej, kým voda nebude číra a potom ju dáme do hrnca variť
  2. Ryžu varíme podľa návodu na obale, do mäkka
  3. Pokiaľ ju budeme pripravovať v ryžovare, tá si v stredne veľkej miske si namočíme ryžu na 20 minút do studenej vody
  4. Potom presunieme ryžu do ryžovaru a pridáme vodu
  5. Ryžovar zapneme a ryžu necháme jej variť
  6. Po dokončení varenia zlejeme prebytočnú vodu a ryžu preložíme ryžu do misky
  7. Teraz umiestnime veľkú panvicu na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
  8. Pridáme do nej ghí
  9. Akonáhle je ghí horúce, pridáme zelený kardamóm, tyčinku škorice, kurkumu a cukor
  10. Dobre všetko orestujeme, a potom stiahneme teplotu na nízku
  11. Skontrolujeme ryžu
  12. Po uvarení pridáme ryžu do rovnakej panvice, ako je korenie
  13. Teplotu pod panvicou zvýšime na strednú a minimálne päť minút dobre miešame
  14. Sladká ryža je pripravená na podávanie
  15. Prenesieme ju do servírovacej misy a pred podávaním ju ozdobíme kešu orieškami a suchými okvetnými lístkami ruží

Sladkú ryžu môžete tiež ozdobiť nakrájanými pistáciami a mandľami

Ak chcete zachovať bielu farbu ryže, vynechajte kurkumu

Na výrobu zdravšej verzie sladkej ryže môžete namiesto cukru použiť aj trstinový alebo kokosový cukor

Pre tento recept na sladkú ryžu sa najlepšie hodí ryža basmati alebo akákoľvek iná dlhozrnná ryža

Úžasná krémová ryža na sladký spôsob z indického receptu na ryžu s kurkumou a kardamómom.
Zdroj: ourplantbasedworld.com

Pokiaľ chcete svoje ráno začínať naozaj zdravo tak sa inšpirujte ďalšími receptami tentoraz z ovsených vločiek. Upečte si tieto ovsené lievance alebo si uvarte jednu z týchto ovsených kaší !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.