Základná karí omáčka je v podstate len cibuľový vývar s rôznymi druhmi zeleniny a korením. Táto omáčka je jednoduchá a rýchla na prípravu a chutí naozaj každému kto miluje indickú kuchyňu.
Čo budeme potrebovať
- 900 cibule (nahrubo nakrájané)
- 250 ml repkového oleja
- Lyžička soli
- 110 g mrkvy (ošúpané a nahrubo nakrájané)
- 60 g kapusty (nakrájaná nahrubo)
- 85 g červenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- 85 g zelenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- 200 g paradajok (nakrájaných)
- 5 lyžíc cesnakovej a zázvorovej pasty
- 1 ½ lyžice garam masaly
- 1 ½ lyžice mletej rasce
- 1 ½ lyžičky mletého koriandra
- 1 ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky mletej kurkumy
Postup
- Cibuľu vložíme do veľkého hrnca a zapneme ho na strednú teplotu a pridáme soľ a olej
- Zmes premiešame, a potom pridáme zostávajúcu zeleninu a toľko vody, aby bola celá ponorená
- Zmes v hrnci privedieme do varu a potom znížime teplotu na minimum a prikryté varíme domäkka asi 45 minút
- Po 45 minútach bude zelenina oveľa mäkšia a tekutina sa trochu zredukuje
- Pridáme zostávajúce ingrediencie
- Pokračujeme vo varení ďalších 30 minút
- Keď olej začne tvoriť na hladine kolieska a zelenina je dostatočne mäkká, môžeme začať mixovať
- Pomocou ručného mixéra mixujeme asi 4 minúty, kým nie je omáčka hladká, bez kúskov zeleniny
- Tento krok je možné vykonávať po dávkach v stolnom mixéri
- V tejto fáze môže byť rozmixovaná omáčka veľmi hustá
- Preto pridávame vodu, kým nebude mať omáčka približne rovnakú konzistenciu ako smotana
- Hotovú omáčku podávame s jazmínovou ryžou