Husacie kaldoun s knedličkami

Husacie kaldoun s knedličkami

Hus pravdepodobne nebudete radiť medzi diétne potraviny, pretože je pomerne bohatá na tuk. Cez sviatky však môžeme od diét opustiť a užiť si o niečo nezdravšie pochutiny. Husacie mäso nie je iba nezdravé, ale tiež obsahuje pre telo dôležité minerály, ako je železo pre zdravú krvotvorbu a horčík pre zdravie nervovej a svalovej sústavy.

Čo budeme potrebovať

Na polievku

  1. Polievkovú zeleninu (ako je mrkva, pór, zeler, cibuľa)
  2. 500 g husacích drobov
  3. 3 zrnká korenia
  4. Soľ
  5. 2 lyžice masla
  6. 2 lyžice hladkej múky
  7. 250 ml šľahačky
  8. Lyžička mletej papriky
  9. Nastrúhaný muškátový oriešok
  10. ½ žltej papriky
  11. ½ oranžovej papriky
  12. ½ zväzku petržlenu

Na knedličky

  1. 200 g žemlí
  2. 100 ml teplé mlieko
  3. 20 g mäkkého masla
  4. Vajcia
  5. Žĺtok

Postup

  1. Polievkovú zeleninu opláchneme, olúpeme a podľa potreby nakrájame nahrubo
  2. Husacie droby opláchneme husacie
  3. Zeleninu, husie droby, 2 lyžičky soli a korenia vložíme do 1 litra studenej vody a privedieme do varu
  4. Zmes varíme na strednú teplotu asi 1 hodinu
  5. Potom zlejeme penu a vývar precedíme
  6. Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a za stáleho miešania prisypeme múku
  7. Do masla a múky za stáleho miešania vlejeme vývar a smotanu
  8. Znížime teplotu a necháme mierne prebublávať asi 10 minút
  9. Polovky paprík opláchneme, odstránime semienka a nakrájame ju na kocky
  10. Do polievky pridáme na kocky nakrájanú papriku a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou
  11. Na knedle si namočíme nakrájané husky asi na 20 minút v mlieku
  12. Vyšľaháme si maslo, kým nebude nadýchané
  13. Vajcia a žĺtok pridáme a zašľaháme do masla
  14. Do maslovej zmesi vmiešame žemľové krutóny, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme asi 30 minút vychladnúť
  15. Medzitým si privedieme na platni do varu hrniec s osolenou vodou, kde budeme knedle variť
  16. Mokrými rukami z cesta tvarujeme knedle a varíme 10-15 minút v horúcej osolenej vode
  17. Kaldoun z husi as knedličkami ihneď podávame
Hustá a krémová polievka s husím mäsom a domácimi knedličkami.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.