Klasický Tarte tatín

Klasický Tarte tatín

Tento obľúbený francúzsky koláč, ktorému sa tiež hovorí obrátený, je vynikajúca pochúťka, čo sa rozplynie na jazyku. Má unikátnu štruktúru, charakteristickú chuť a hodí sa na akúkoľvek príležitosť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 polievková lyžica cukru kryštál
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 vychladeného čerstvého nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • 1 veľký žĺtok
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Na ovocný základ:

  • 6 stredne veľkých sladkých jabĺk
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/3 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 lyžička fleur de sel (Soľného kvetu)

Postup:

  • Najskôr začneme prípravou cesta, aby mohlo pred spracovaním odpočívať.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme nakrájané maslo a rukami premneme, kým nezískame drobivú textúru.
  • V malej miske rozšľaháme vidličkou žĺtok s citrónovou šťavou a pridáme k ostatným surovinám.
  • Miesime, kým nezískame hladké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Pokiaľ sa nám bude zdať príliš suché, môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu vody.
  • Zabalíme do plastovej fólie a uložíme do chladničky, kým nebudeme cesto potrebovať (minimálne na 30 minút, maximálne na 24 hodín).
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na štvrtky. Dáme do misy a pokvapkáme 2 lyžicami citrónovej šťavy, aby nezhnedla. Štvrtky jabĺk premiešame, aby sa šťava dostala všade.
  • V liatinovej panvici (alebo akejkoľvek inej, ktorú je možné vložiť do rúry na 220 ° C) rozpustíme na strednom ohni maslo s cukrom a dreň z vanilkového struku, ktorý stačí prepoliť a vnútro zoškrabnúť nožom.
  • Za stáleho miešania varíme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a tekutina sa nezačne variť. Pridáme štvrtky jabĺk, premiešame, aby sa obalili, a stiahneme plameň na minimum.
  • Zakryjeme kusom alobalu, aby para zostala vo vnútri (môžeme použiť aj pokrievku) a varíme 20 minút, kým jablká nezmäknú (ale nie kašovitá). Počas varenia občas premiešame, aby boli jablká stále preliate tekutinou.
  • Dierovanou lyžicou presunieme štvrtky jabĺk na chladiacu mriežku a rovnomerne posypeme soľným kvetom (fleur de sel). Zvýšime teplotu a zvyšnú tekutinu varíme tak dlho, až sa z nej vytvorí zlatistý karamel. Odstavíme z platne a predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
  • Cesto vyberieme z chladničky, položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme to kruhu o veľkosti 30 cm.
  • Vychladnuté štvrťky jabĺk naukladáme späť do panvice na karamel vonkajšou stranou dole. Zakryjeme vyváľaným cestom a okraje opatrne „zastrkáme“ za ovocie po celom obvode panvy.
  • Nožom alebo vidličkou urobíme do povrchu cesta niekoľko dierok, aby mohla počas pečenia odchádzať para. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút na 220 °C.
  • Potom stiahneme teplotu na 190 stupňov a necháme piecť ďalších 20 minút dozlatista. Hotový koláč necháme 5 minút odpočinúť a hneď potom otočíme hore dnom na servírovací tanier. Nesmieme čakať dlhšie, aby karamel nezatuhol a jablká nezostali prilepené na dne panvice.
  • Ešte teplé podávame s kopčekom crème fraiche alebo šľahačky. Kto chce, môže nechať Tarte tatin najskôr vychladnúť a potom servírovať s vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Ak fandíte sladkým dobrotám s ovocím, omrknite recepty na posýpkové koláče .

Francúzsky obrátený koláč z karamelizovaných jabĺk s chrumkavou maslovou kôrkou.
Zdroj: https://www.pardonyourfrench.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.