Mini koláčiky s jahodami

Mini koláčiky s jahodami

Ak máte doma niekoľko menších zapekacích misiek, ideálne o veľkosti ako malý dezertný tanierik, potom je najvyšší čas ich využiť na prípravu tarte tatin.

Ingrediencie:

  • 30 g masla + na vymazanie foriem
  • 1/4 hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice vody
  • 1 vanilkový struk (rozpolíme, vyškriabeme dreň)
  • 500 g očistených a opláchnutých jahôd
  • 2 pláty hotového maslového lístkového cesta

Na ozdobu:

  • Smotana na šľahanie
  • 1 – 2 vrecká vanilkového cukru

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si malé okrúhle koláčové formy alebo zapekacie misky, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
  • Maslo, cukor, vodu, dreň z vanilky aj vanilkový struk dáme na nepriľnavú panvicu na strednú teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  • Privedieme do varu a varíme 5 minút, stiahneme z platne a vyhodíme vanilkový struk.
  • Jahody dáme do misiek/foriem a prelejeme karamelom. Cesto položíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme placku s hrúbkou 0,5 cm.
  • Z cesta nakrájame kolieska s priemerom väčším, než je formička/miska a položíme na jahody.
  • Takto spracujeme aj zvyšný karamel, jahody a cesto.
  • Misky položíme na plech a pečieme cca 25 minút, alebo kým cesto nie je nadýchané so zlatistým nádychom.
  • Koláče vyklopíme na dezertné taniere a ozdobíme šľahačkou, ktorú vyšľaháme s vanilkovým cukrom.
Luxusný jahodový tarte tatín.
Zdroj: https://www.donnahay.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.