Ak máte doma niekoľko menších zapekacích misiek, ideálne o veľkosti ako malý dezertný tanierik, potom je najvyšší čas ich využiť na prípravu tarte tatin.
Ingrediencie:
- 30 g masla + na vymazanie foriem
- 1/4 hrnčeka preosiateho práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžice vody
- 1 vanilkový struk (rozpolíme, vyškriabeme dreň)
- 500 g očistených a opláchnutých jahôd
- 2 pláty hotového maslového lístkového cesta
Na ozdobu:
- Smotana na šľahanie
- 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
Postup:
- Predhrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si malé okrúhle koláčové formy alebo zapekacie misky, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
- Maslo, cukor, vodu, dreň z vanilky aj vanilkový struk dáme na nepriľnavú panvicu na strednú teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Privedieme do varu a varíme 5 minút, stiahneme z platne a vyhodíme vanilkový struk.
- Jahody dáme do misiek/foriem a prelejeme karamelom. Cesto položíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme placku s hrúbkou 0,5 cm.
- Z cesta nakrájame kolieska s priemerom väčším, než je formička/miska a položíme na jahody.
- Takto spracujeme aj zvyšný karamel, jahody a cesto.
- Misky položíme na plech a pečieme cca 25 minút, alebo kým cesto nie je nadýchané so zlatistým nádychom.
- Koláče vyklopíme na dezertné taniere a ozdobíme šľahačkou, ktorú vyšľaháme s vanilkovým cukrom.