Ak patríte k tým, ktorých trápia neznášanlivosť lepku, nie je hneď dôvod, zriekať sa sladkých maškrty. Len si ich musíte pripraviť bez lepku a uvidíte, že si pochutnáte rovnako, ako u tých klasických.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka amarantovej múky
- 1/2 hrnčeka mandľovej múčky
- 1/3 hrnčeka bielej ryžovej múky
- 5 polievkových lyžíc cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla nakrájaného na malé kúsky
- 1 vajce veľkosti L
Na jablčnú náplň:
- 5 až 6 stredne veľkých jabĺk (ošúpaných, zbavených jadrovníkov a rozpolených)
- 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 hrnčeka cukru
Postup:
- Do veľkej misy preosejeme amarantovú, mandľovú a ryžovú múku. Pridáme cukor a soľ.
- Pomocou vidličky zapracujeme maslo do múky.
- Pridáme ľahko rozšľahané vajcia a miešame, kým sa zo zmesi nevytvoria gule. Zabalíme do papiera na pečenie a dáme na 30 minút do chladničky.
- V panvici, ktorú je možné vložiť do rúry, rozpustíme na strednom ohni 5 lyžíc masla. Vmiešame cukor a varíme asi 1 – 2 minúty, aby vznikla karamelová omáčka.
- Na panvicu položíme jednu vrstvu jabĺk reznou stranou dole. Jablká dusíme v karamelovej omáčke asi 15 minút, kým jablká nezmäknú (nesmú byť mäkké a kašovité).
- Panvicu odstavíme z tepla a predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
- Veľký list papiera na pečenie ľahko posypeme ryžovou múkou. Vychladnuté cesto položíme na múkou posypaný papier a prikryjeme druhým veľkým listom voskovaného papiera.
- Pomocou valčeka vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 – 1 cm. Na cesto položíme jedálenský tanier, ktorý je väčší ako panvica a nožom ho orežeme.
- Vyvaľkané cesto položíme na jablká v panvici. Pomaly odlepíme voskovaný papier od cesta. Pomocou vidličky jemne zatlačíme na vonkajšie okraje cesta.
- Pečieme asi 20 minút, alebo pokiaľ nebude koláčik zlatisto hnedý. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
- Potom preklopíme na servírovací tanier. Nakrájame a môžeme podávať.