Iste mi dáte za pravdu, že pečivo, ktoré je k sebe zlepené krémom či dobrou marmeládou chutí ešte lepšie ako to klasické, čo je napríklad len obalené v cukre. Tento recept je možno trochu pracnejší, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ingrediencie:
- 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
- 1 a 1/4 hrnčeka nesladeného strúhaného kokosu
- 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 polievková lyžica jedlej sódy
- 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička soli
- 1 a 1/2 hrnčeka kokosového cukru + 1/3 hrnčeka na obaľovanie
- 1/2 hrnčeka práškového cukru na obalenie
na ganache (ganáž):
- 200 g kvalitnej bielej čokolády
- 2 lyžičky tmavého rumu (môže sa použiť aj ražná whisky)
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 5 lyžíc kokosovej smotany
Postup:
- Maslo rozpustíme na panvici na strednom plameni. Pridáme strúhaný kokos a za častého miešania varíme do zlatohneda asi 3 minúty. Preložíme do malej misky a necháme mierne vychladnúť.
- Otvoríme kokosové mlieko, ale netrepeme plechovkou. Odoberieme 5 lyžíc stuhnutej kokosovej smotany z povrchu do malej misky a odložíme na neskôr.
- V strednej mise premiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, muškátový oriešok a škoricu.
- V inej mise vyšľaháme vajcia, vanilkový extrakt, soľ, kokosového cukru a 3 polievkové lyžice kokosové mlieko.
- Vmiešame polovicu suchých surovín. Gumovou stierkou vmiešame strúhaný kokos. Potom pridáme zvyšné suché ingrediencie a miešame tak dlho, kým sa všetko nespojí.
- Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme aspoň 2 hodiny vychladiť v chladničke.
- Predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si dva plechy na 175 stupňov.
- Do misky dáme práškový cukor, 1/3 hrnčeka kokosového cukru a premiešame. Pomocou naberačky na sušienky naporciujeme 18 kúskov cesta a vytvarujeme hladké guličky.
- Postupne jednu po druhej obalíme v zmesi cukru. Kladieme na plechy aspoň 3 cm od seba.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 16 – 18 minút, až budú sušienky nafúknuté a okraje pevné. Po vybratí necháme 20 minút odpočinúť na plechu.
- Potom preložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. Polovicu sušienok otočíme. Medzitým si pripravíme ganache.
- Vo vodnom kúpeli zahrejeme bielu čokoládu, rum, soľ aj kokosovú smotanu, ktorú sme si dali predtým bokom.
- Za stáleho miešania necháme v kúpeli asi 5 až 6 minút, aby bola zmes pekne hladká. Necháme vychladiť, ale strážime, aby nezatuhla.
- Pomocou elektrického mixéra na vysokú rýchlosť šľaháme, kým nebude svetlá a roztierateľná. Trvá to asi 1 minútu.
- Hotovú ganache navrstvíme na obrátené sušienky, zaklopíme druhou sušienkou a jemne pritlačíme.
- Potom už len necháme trochu vychladiť a môžeme podávať.