Karfiolová polievka

Karfiolová polievka

Ide síce o vegánsky recept, ale podľa chuti to rozhodne nie je poznať. Pokrm je veľmi sýty, krémový a má vynikajúcu pikantnú chuť. Samozrejme, že väčšina ľudí hľadá skôr recepty na vyprážaný karfiol , ale nie je na škodu, skúsiť to niekedy inak.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 900 g)
  • 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
  • 4 neolúpané strúčiky cesnaku
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • Listy z 5 vetvička čerstvého tymiánu
  • ½ polievkové lyžice biele miso pasty
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • Morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
  • Karfiol očistíme, nakrájame na kúsky, rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme aj okoreníme.
  • Šalotku s cesnakom dáme na alobal, kvapneme na ne trochu olivového oleja, osolíme, zabalíme a položíme na plech ku karfiolu.
  • Vložíme do rúry a pečieme zhruba 30 až 35 minút, prípadne pokiaľ nezačne karfiol po okrajoch hnednúť.
  • Upečené odložíme zatiaľ bokom a pustíme sa do prípravy polievky.
  • Vo veľkom hrnci privedieme k miernemu varu zeleninový vývar, pridáme opečený karfiol, šalotku, cesnak, ktorý ošúpeme, tymian a necháme pod pokrievkou dusiť asi 15 minút.
  • Odstavíme, počkáme chvíľku, aby polievka trochu vychladla, a prelejeme ju do mixéra.
  • Pridáme miso pastu, horčicu, olivový olej a citrónovou šťavou.
  • Rozmixujeme na hladkú kašu, a ešte podľa potreby dosolíme alebo dáme viac citrónovej šťavy.
  • Servírujeme ešte teplé a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Krémová vegánska pikantná polievka z karfiolu.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Tip: Kto chce, môže si k týmto plackám pripraviť tzatziki alebo napríklad cesnakový dip. Na ozdobu je možné použiť vetvku čerstvého kôpru.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.