Jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept poteší vaše chuťové poháriky. Stačí na to len blanšírovaný karfiol a pár bežných ingrediencií, vďaka čomu sa dá vykúzliť luxusný obed aj večera.
Ingrediencie:
- 2 malé hlavy karfiolu nakrájané na ružičky
- 2 polievkové lyžice masla
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 hrnčeky plnotučného mlieka
- 60 g mäkšieho smotanového syra
- 1 a 1/2 hrnčeka strúhaného čedaru
- Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 6 plátkov anglickej slaniny, osmažené a nasekané na drobné kúsky
- 1 nakrájanú zelenú cibuľku
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si na platňu hrniec s vodou. Tú privedieme do varu, osolíme a vhodíme do nej pripravený karfiol. Varíme 3 minúty.
- Medzitým si nachystáme misu so studenou vodou a ľadom. Po troch minútach vyberieme čo najrýchlejšie karfiol z hrnca a vložíme do misy s ľadom, aby sa šokovo ochladil.
- Ihneď zase vyberieme, odložíme nabok a necháme odkvapkať.
- Do veľkej panvice dáme rozpustiť maslo, prihodíme cesnak a restujeme, kým nezačne voňať, čo trvá cca 1 – 2 minúty.
- Zasypeme múkou a miešame po dobu 2 minút. Zalejeme mliekom a privedieme k miernemu varu.
- Prihodíme smotanový a šľaháme metlou, kým sa nespoja s ostatnými surovinami.
- Potom odstránime z platne, prisypeme nastrúhaný čedar a budeme miešať až sa syr úplne rozpustí. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
- Do zapekacej misy nasypeme odkvapkaný karfiol a prelejeme syrovou omáčkou. Ľahko premiešame, aby sa omáčka dostala všade.
- Posypeme polovicou slaniny a cibuľky, premiešame a zasypeme syrom.
- Znovu pohádžeme slaninu s cibuľkou a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 30 minút, aby karfiol zmäkol, syr sa rozpustil a utvoril sa zlatisto hnedý povrch.
Tip: Kto chce, môže ešte osmažený karfiol jemne osoliť. Ako prílohu si pripravte hranolky alebo zemiakovú kašu.