Zapečená zeleninová misa

Zapečená zeleninová misa

Jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept poteší vaše chuťové poháriky. Stačí na to len blanšírovaný karfiol a pár bežných ingrediencií, vďaka čomu sa dá vykúzliť luxusný obed aj večera.

Ingrediencie:

  • 2 malé hlavy karfiolu nakrájané na ružičky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 60 g mäkšieho smotanového syra
  • 1 a 1/2 hrnčeka strúhaného čedaru
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 6 plátkov anglickej slaniny, osmažené a nasekané na drobné kúsky
  • 1 nakrájanú zelenú cibuľku

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si na platňu hrniec s vodou. Tú privedieme do varu, osolíme a vhodíme do nej pripravený karfiol. Varíme 3 minúty.
  • Medzitým si nachystáme misu so studenou vodou a ľadom. Po troch minútach vyberieme čo najrýchlejšie karfiol z hrnca a vložíme do misy s ľadom, aby sa šokovo ochladil.
  • Ihneď zase vyberieme, odložíme nabok a necháme odkvapkať.
  • Do veľkej panvice dáme rozpustiť maslo, prihodíme cesnak a restujeme, kým nezačne voňať, čo trvá cca 1 – 2 minúty.
  • Zasypeme múkou a miešame po dobu 2 minút. Zalejeme mliekom a privedieme k miernemu varu.
  • Prihodíme smotanový a šľaháme metlou, kým sa nespoja s ostatnými surovinami.
  • Potom odstránime z platne, prisypeme nastrúhaný čedar a budeme miešať až sa syr úplne rozpustí. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
  • Do zapekacej misy nasypeme odkvapkaný karfiol a prelejeme syrovou omáčkou. Ľahko premiešame, aby sa omáčka dostala všade.
  • Posypeme polovicou slaniny a cibuľky, premiešame a zasypeme syrom.
  • Znovu pohádžeme slaninu s cibuľkou a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 30 minút, aby karfiol zmäkol, syr sa rozpustil a utvoril sa zlatisto hnedý povrch.
Karfiol zapekaný so smotanovým syrom, mliekom a slaninou s vôňou cesnaku
Zdroj: https://www.delish.com

Tip: Kto chce, môže ešte osmažený karfiol jemne osoliť. Ako prílohu si pripravte hranolky alebo zemiakovú kašu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.