Karfiol v tejto podobe poznáme snáď všetci a radi sa k tomuto receptu pravidelne vraciame. Čo ak je tento variant predsa len odlišný od toho, na ktorý sme zvyknutí z našej domácej kuchyne?
Ingrediencie:
- 1 veľký karfiol (cca 1 200 g)
- 3 polievkové lyžice čerstvého nesoleného masla
- 2 hrnčeky vody
- 1 lyžička morskej soli
Postup:
- Karfiol rozpolíme, vyrežeme hlúb a nakrájame na drobné kúsky. Čím budú drobnejšie, tým rýchlejšie sa pokrm uvarí a bude aj krémovejší.
- V hrnci rozpustíme maslo, nasypeme naň nakrájaný karfiol a za občasného miešania necháme restovať zhruba 5 minút, až zosvetlí.
- Osolíme, prilejeme vodou a na strednom ohni privedieme do varu.
- Zaklopíme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Karfiol musí zmäknúť.
- Potom precedíme do misky cez husté sito a odoberieme 1/2 hrnčeka tekutiny.
- Šťuchadlom na zemiaky alebo pomocou mixéra roztlačíme na požadovanú konzistenciu.
- Potom vrátime karfiol späť do hrnca, zalejeme odloženou tekutinou a povaríme, aby bolo možné pokrm servírovať horúci.
Tip: Ak uložíme takto roztlačený karfiol do vzduchotesnej nádoby, vydrží až 5 dní.
Tip: Nákyp je možné ešte ozdobiť kopčekom zmrzliny, šľahačkou alebo čokoládovým toppingom.