Medové guličky Struffoli

Medové guličky Struffoli

Je čas na prípravu týchto úžasných malých vyprážaných gulí z nadýchaného cesta, karamelizovaných v mede a ozdobené dúhovým posypom alebo kandizovaným ovocím. Struffoli sú typickým talianskym dezertom, ktorý sa podáva na Vianoce a doslova ho nájdete v každej domácnosti a talianskej cukrárni.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g múky
  2. 3 vajcia
  3. 80 g masla
  4. 40 g krupicového cukor
  5. 2 lyžice pomarančového likéru (alebo limoncella)
  6. Kôra z 1 pomaranča
  7. ½ lyžičky prášku do pečiva alebo jedlej sódy
  8. ¼ lyžičky soli
  9. 600 ml oleja (na vyprážanie)
  10. 250 g medu

Postup

  1. Najprv si rozpustíme maslo na vodnom kúpeli a necháme ho vychladnúť
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli
  3. Potom pridáme cukor, rozpustené maslo a likér
  4. Uprostred urobíme jamku a pridáme vajcia
  5. Ingrediencie zmiešame pomocou varešky dohromady
  6. Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, zmiešame ingrediencie lyžicou a potom pokračujeme v miesení rukami, kým nezískame jednotné cesto bez hrudiek
  7. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
  8. Po odležaní cesto nakrájame na rovnaké diely
  9. Rukami váľame každý kus po pracovnej ploche, aby sme vytvorili valec s hrúbkou asi 1 centimetra
  10. Valček cesta nakrájame na mnoho kúskov o veľkosti 1 centimetra
  11. Kúsky vytvarujeme do guličiek
  12. Na vyprážanie použijeme panvicu s vysokým okrajom a nalejeme o nej olej, ktorý zahrejeme približne na 180 stupňov
  13. Teplotu kontrolujeme teplomerom alebo to vyskúšame s malým kúskom cesta, pokiaľ sa hneď po vhodení do oleja začne smažiť a tvoria bublinky, olej je pripravený
  14. Medové guličky vyprážame vo várkach, aby sme mali lepšiu kontrolu
  15. Guličky budú hotové počas 30-40 sekúnd
  16. Struffoli sú usmažené k dokonalosti, keď majú zlatú farbu
  17. Medové guličky potom vyberieme z panvice a položíme ich na papierovú utierku, aby odkvapkali
  18. Do hrnca, ktorý pojme všetky guličky, nalejeme takmer všetok med a trochu dúhovej posypky (guličky ešte NIE)
  19. Začneme zahrievať na veľmi nízku teplotu a ľahko miešame
  20. Platňu vypneme a pridáme guličky
  21. Pridáme ešte jednu polievkovú lyžicu medu a všetko premiešame
  22. Keď sú všetky guličky obalené v mede a posypke, ihneď ich ešte horúce preložte do servírovacej misy
  23. Posypeme ich kandizovaným ovocím a podávame

Tieto talianske guličky môžete uchovávať vo vzduchotesných nádobách asi týždeň, ALE nesmú byť obalené v mede ani v posypke. Medové guličky teda osmažíte, necháte vychladnúť a potom ich vložíte do skladovacej nádoby.

Úžasné guličky plné medu a chuťou poliate lepkavým sirupom a farebnú posypku.
Zdroj: cookiesandcups.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.