Je čas na prípravu týchto úžasných malých vyprážaných gulí z nadýchaného cesta, karamelizovaných v mede a ozdobené dúhovým posypom alebo kandizovaným ovocím. Struffoli sú typickým talianskym dezertom, ktorý sa podáva na Vianoce a doslova ho nájdete v každej domácnosti a talianskej cukrárni.
Čo budeme potrebovať
- 400 g múky
- 3 vajcia
- 80 g masla
- 40 g krupicového cukor
- 2 lyžice pomarančového likéru (alebo limoncella)
- Kôra z 1 pomaranča
- ½ lyžičky prášku do pečiva alebo jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 600 ml oleja (na vyprážanie)
- 250 g medu
Postup
- Najprv si rozpustíme maslo na vodnom kúpeli a necháme ho vychladnúť
- Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli
- Potom pridáme cukor, rozpustené maslo a likér
- Uprostred urobíme jamku a pridáme vajcia
- Ingrediencie zmiešame pomocou varešky dohromady
- Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, zmiešame ingrediencie lyžicou a potom pokračujeme v miesení rukami, kým nezískame jednotné cesto bez hrudiek
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
- Po odležaní cesto nakrájame na rovnaké diely
- Rukami váľame každý kus po pracovnej ploche, aby sme vytvorili valec s hrúbkou asi 1 centimetra
- Valček cesta nakrájame na mnoho kúskov o veľkosti 1 centimetra
- Kúsky vytvarujeme do guličiek
- Na vyprážanie použijeme panvicu s vysokým okrajom a nalejeme o nej olej, ktorý zahrejeme približne na 180 stupňov
- Teplotu kontrolujeme teplomerom alebo to vyskúšame s malým kúskom cesta, pokiaľ sa hneď po vhodení do oleja začne smažiť a tvoria bublinky, olej je pripravený
- Medové guličky vyprážame vo várkach, aby sme mali lepšiu kontrolu
- Guličky budú hotové počas 30-40 sekúnd
- Struffoli sú usmažené k dokonalosti, keď majú zlatú farbu
- Medové guličky potom vyberieme z panvice a položíme ich na papierovú utierku, aby odkvapkali
- Do hrnca, ktorý pojme všetky guličky, nalejeme takmer všetok med a trochu dúhovej posypky (guličky ešte NIE)
- Začneme zahrievať na veľmi nízku teplotu a ľahko miešame
- Platňu vypneme a pridáme guličky
- Pridáme ešte jednu polievkovú lyžicu medu a všetko premiešame
- Keď sú všetky guličky obalené v mede a posypke, ihneď ich ešte horúce preložte do servírovacej misy
- Posypeme ich kandizovaným ovocím a podávame
Tieto talianske guličky môžete uchovávať vo vzduchotesných nádobách asi týždeň, ALE nesmú byť obalené v mede ani v posypke. Medové guličky teda osmažíte, necháte vychladnúť a potom ich vložíte do skladovacej nádoby.