Tento recept na guličky s medom je gréckou verziou tejto sladkosti. Sú vyrobené z jednoduchého cesta, vyprážané kým nemajú zlatistý a chrumkavý povrch, zatiaľ čo vo vnútri sú stále mäkké. Na záver sú ponorené do sladkého sirupu a ozdobený cukrom a orechmi.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 250 ml vlažnej vody
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice aktívneho sušeného droždia
- 750 g hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 250 ml vlažného mlieka
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- Olej na vyprážanie (použila som hroznový olej)
- 85 g drvených orechov
- Mletá škorica (na podávanie)
- Múčkový cukor (na podávanie)
Na sirup
- 250 ml vody
- 250 g medu
- 200 g cukru
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame vodu, cukor a droždie
- Zmes odstavíme na 10 minút, kým kvások nevzíde a nezpení
- Pridáme múku, kukuričný škrob, mlieko a olivový olej
- Premiešame vareškou, aby sa všetko spojilo, a potom miesime asi 5 minút, kým nebude cesto hladké
- Misu zakryjeme plastovou fóliou a dáme ju na 1 hodinu teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
- Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme si medový sirup
- V malom hrnci zmiešame vodu s cukrom a medom
- Premiešame a privedieme do varu
- Potom stiahneme teplotu a necháme asi 20 minút prebublávať
- Sirup zložíme z platne a dáme ho bokom vychladnúť
- Keď je cesto nakysnuté, pretlačíme ho, aby sa vyfúklo
- Ruky si ľahko naolejujeme
- Rukami vytvarujeme z cesta malé guličky a uložíme ich na plech
- Malý kastról naplníme asi do ½ olejom
- Olej začneme zahrievať na strednú teplotu, kým nebude bublať
- Vedľa si pripravíme si veľkú tácku vyloženú papierovou utierkou
- Opatrne začneme pridávať medové guličky do rozohriateho oleja
- Guľôčky vyprážame asi 2 až 3 minúty, kým nie sú zo všetkých strán dozlatista opečené
- Osmažené guličky preložíme na plech vyložený papierovou utierkou a krátko necháme odkvapkať
- Potom guličky ponoríme do pripraveného sirupu
- Akonáhle budeme mať všetky guličky obalené v mede a na servírovacom tanieri, pokvapkáme ich ďalším sirupom a pred podávaním ich posypeme mletým cukrom, škoricou a orechmi
Zaujali vás chute Grécka a chceli by ste ochutnať ďalšie tradičné grécke dobroty? Pusťte sa s nami do prípravy tejto gréckej baklavy , ktorá je taktiež plná medu a navrch je navyše krásne chrumkavá!
Keď už sme u tých medovníkových guličiek, čo takto vyrobiť o niečo väčší zákusok? Napríklad jeden z týchto medových zákuskov , ktorý ocení každý milovník sladkého.