Medové guličky bez salka

Medové guličky bez salka

Tento recept na guličky s medom je gréckou verziou tejto sladkosti. Sú vyrobené z jednoduchého cesta, vyprážané kým nemajú zlatistý a chrumkavý povrch, zatiaľ čo vo vnútri sú stále mäkké. Na záver sú ponorené do sladkého sirupu a ozdobený cukrom a orechmi.

Čo budeme potrebovať

Na guličky

  1. 250 ml vlažnej vody
  2. 2 lyžice cukru
  3. 2 lyžice aktívneho sušeného droždia
  4. 750 g hladkej múky
  5. 2 lyžice kukuričného škrobu
  6. 250 ml vlažného mlieka
  7. 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  8. Olej na vyprážanie (použila som hroznový olej)
  9. 85 g drvených orechov
  10. Mletá škorica (na podávanie)
  11. Múčkový cukor (na podávanie)

Na sirup

  1. 250 ml vody
  2. 250 g medu
  3. 200 g cukru

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame vodu, cukor a droždie
  2. Zmes odstavíme na 10 minút, kým kvások nevzíde a nezpení
  3. Pridáme múku, kukuričný škrob, mlieko a olivový olej
  4. Premiešame vareškou, aby sa všetko spojilo, a potom miesime asi 5 minút, kým nebude cesto hladké
  5. Misu zakryjeme plastovou fóliou a dáme ju na 1 hodinu teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
  6. Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme si medový sirup
  7. V malom hrnci zmiešame vodu s cukrom a medom
  8. Premiešame a privedieme do varu
  9. Potom stiahneme teplotu a necháme asi 20 minút prebublávať
  10. Sirup zložíme z platne a dáme ho bokom vychladnúť
  11. Keď je cesto nakysnuté, pretlačíme ho, aby sa vyfúklo
  12. Ruky si ľahko naolejujeme
  13. Rukami vytvarujeme z cesta malé guličky a uložíme ich na plech
  14. Malý kastról naplníme asi do ½ olejom
  15. Olej začneme zahrievať na strednú teplotu, kým nebude bublať
  16. Vedľa si pripravíme si veľkú tácku vyloženú papierovou utierkou
  17. Opatrne začneme pridávať medové guličky do rozohriateho oleja
  18. Guľôčky vyprážame asi 2 až 3 minúty, kým nie sú zo všetkých strán dozlatista opečené
  19. Osmažené guličky preložíme na plech vyložený papierovou utierkou a krátko necháme odkvapkať
  20. Potom guličky ponoríme do pripraveného sirupu
  21. Akonáhle budeme mať všetky guličky obalené v mede a na servírovacom tanieri, pokvapkáme ich ďalším sirupom a pred podávaním ich posypeme mletým cukrom, škoricou a orechmi

Zaujali vás chute Grécka a chceli by ste ochutnať ďalšie tradičné grécke dobroty? Pusťte sa s nami do prípravy tejto gréckej baklavy , ktorá je taktiež plná medu a navrch je navyše krásne chrumkavá!

Nadýchané guličky z medu z kysnutého cesta s kávou a orechmi.
Zdroj: cookingtheglobe.com

Keď už sme u tých medovníkových guličiek, čo takto vyrobiť o niečo väčší zákusok? Napríklad jeden z týchto medových zákuskov , ktorý ocení každý milovník sladkého.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.