Nie je nič lepšie ako dve vrstvy lístkového cesta plnené nebeským tvarohovo-vanilkovým krémom, to je presne tento recept na klasickú Napoleonovu tortu!
Čo budeme potrebovať
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- Štipka soli
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g kukuričného škrobu (+ 1 polievková lyžica)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z ½ citróna
- 250 g tučného tvarohu
- 1 l plnotučného mlieka
- 200 g masla (nakrájané + 1 polievková lyžica)
- 2 pláty lístkového cesta
Postup
- Na vanilkový puding si oddelíme vajcia
- Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh
- Priebehu šľahania pomaly pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielky tuhé a lesklé
- Postupne pridávame do bielkov vaječné žĺtky jeden po druhom, každý žĺtok opatrne a pomaly zapracujeme
- Potom pridáme kukuričný škrob, vanilkový extrakt a jemne nastrúhanú citrónovú kôru a pomocou plastovej stierky premiešame
- Medzitým si v hrnci zohrejeme mlieko
- Vaječnú zmes veľmi pomaly začneme prelievať mliekom veľmi tenkým prúdom
- Zmes mlieka a vajec prelejeme späť do kastróla, kde sme ohrievali mlieko
- Teplotu pod kastrólom zapneme na miernu
- Za stáleho šľahania privedieme zmes do varu
- Zmes začne hustnúť a meniť sa na puding, čo je konzistencia, ktorú chceme dosiahnuť
- Takže pokračujeme v šľahaní, kým nezískame hustý puding
- Miešame dôkladne, aby sa nám puding neprichytil na dne
- Kastról zložíme z ohňa a pridáme postupne nakrájané maslo
- Dôkladne miešame, aby sa maslo rozpustilo a zapracovalo
- Keď je maslo zapracované, náplň dáme bokom a necháme ju vychladnúť.
- Keď je vanilkový puding vychladený na izbovú teplotu, primiešame doň plnotučný tvaroh
- Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre prepojili, a dáme bokom
- Medzitým si predhrejeme rúru na 220 stupňov
- Pláty lístkového cesta vyložíme na plech na pečenie
- Cesto potom pečieme jeden po druhom podľa návodu na obale, do zlatista, asi 12 minút
- Necháme ho úplne vychladnúť
- Upečený plát cesta položíme na obdĺžnikový servírovací tanier, pokiaľ je príliš nafúknuté, jemne ho stlačíme
- Navrch rovnomerne rozotrieme vanilkový puding
- Hore položíme druhý plát cesta a jemne pritlačíme cesta k sebe
- Kremeš dáme na jednu alebo dve hodiny do chladničky a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom
Krémeše je najlepšie podávať v deň výroby, pečivo tak bude stále chrumkavé. Chutí aj na druhý deň, ale cesto už natiahne vlhkosť a nebude toľko chrumkať.