Tento recept na Napoleonovu tortu je stelesnením ďalšieho dezertu, ktorý vám utkvie v pamäti. Najmä pre jeho nevšednú kombináciu kávového krému a liesko orieškového krému s nugátom.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 1 kg lístkového cesta
Na orieškové pralinky
- 35 ml vody
- 100 g cukru
- 100 g olúpaných a opražených lieskových orechov
- Štipka soli
Na nugátový krém
- 100 g orieškových praliniek
- 40 g hustej smotany
Na kávový krém
- 125 ml espressa
- 125 ml mlieka
- 60 g vaječného žĺtka
- 60 g cukru
- 10 g múky
- 15 g kukuričného škrobu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 25 g masla (nakrájaného na kocky)
- 50 ml hustej smotany
Na dekoráciu
- Kakaový prášok
- Karamelizované lieskové orechy
Postup
- Listové cesto vyvaľkáme a rozprestrieme na pracovnú plochu, rozrežeme ho na dve časti a každú časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Plech s cestom umiestnime doprostred rúry a necháme ho piecť asi 30 minút
- Na upečené obdĺžniky cesta pomocou sitka rozsypeme tenkú vrstvu práškového cukru
- Cesto vložíme späť do rúry a tentoraz ho položíme na hornú priečku a pečieme ho ešte asi 10–20 minút
- Cesto je hotové keď je celé prepečené (dozlatista/svetlo hnedé) a cukor hore takmer celý skaramelizovaný
- Pokiaľ však cukor úplne neskaramelizoval, ale cesto začne hnednúť, vyberieme ho z rúry, aby sa nepripálilo a necháme ho vychladiť na izbovú teplotu
- Na orieškové pralinky si v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15–20 minút opečieme veľké množstvo lieskových orechov
- Tie potom vyberieme z rúry a opatrne ich preložíme na utierku, zakryjeme ich a dôkladne ich trieme, kým väčšina z nich nebude olúpaná
- Olúpané lieskové orechy necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom odvážime potrebné množstvo
- Na karamel si v hrnci zmiešame vodu a potom cukor, zmes v hrnci umiestnime na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
- Cukor miešame, aby sa rozpustil, akonáhle sa voda začne variť, prestaneme miešať
- Karamel udržujeme na strednej teplote, kým nezačne získavať svetlo hnedú farbu
- Akonáhle karamel získa požadovanú farbu, zložíme hrniec z platne a do hrnca pridáme lieskové orechy a soľ
- Miešame, kým nie sú všetky lieskové orechy pokryté tenkou vrstvou karamelu
- Skaramelizované lieskové orechy a všetok zvyšný karamel nalejeme na papier na pečenie a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote
- Trochu lieskových orechov (tak aby nám zostalo na ozdobu) v karameli nalámeme na menšie kúsky a preložíme ich do kuchynského robota
- Tam ich nadrvíme, kým nezískame prášok, a potom znovu melieme na vysokú rýchlosť, kým nezískame krémovú orieškovú pastu
- Na nugátový krém si privedieme hustú smotanu do varu a vedľa si postavíme misku s pralinkami a orieškovou pastou
- Akonáhle sa smotana varí, ihneď ju nalejeme do misky na pralinky a dobre premiešame, kým sa pralinky nerozpustia a nevznikne nám jednotná zmes
- Tú potom uchovávame v chladničke aspoň hodinu
- Pripravíme si kávu, ktorú vlejeme do kastróla k nej pridáme mlieko a vanilku
- Zmes začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme asi tretinu cukru
- K žĺtkom pridáme zvyšok cukru a ihneď zašľaháme, potom k žĺtkom pridáme múku a kukuričný škrob a znova prešľaháme
- Akonáhle sa kávová zmes začne variť, odstavíme ju z platne a za stáleho šľahania vlejeme do zmesi žĺtkov s cukrom
- Zmes prelejeme cez sitko späť do hrnca
- Zahrievame na strednú teplotu a neustále miešame, kým zmes nezhustne a nebude krémová
- Keď krém začne bublať, odstránime ho z platne a krémovú zmes preložíme do čistej misky
- Pridáme kocky masla a miešame, kým nám nevznikne jednotná zmes
- Na krém položíme potravinársku fóliu a necháme asi hodinu vychladiť v chladničke
- ¾ nugátového krému potrieme prvý plát lístkového cesta
- Zvyšných 50 ml studenej hustej smotany vyšľaháme do mäkka (pozor na prešľahanie, cieľom je získať textúru podobnú hustému jogurtu)
- Štvrtinu šľahačky prenesieme do kávového krému a zvyšok primiešame k nugátovému krému
- Prvý plát cesta priklopíme ďalšou vrstvou cesta, na to pridáme kávový krém, priklopíme ďalším plátom a pridáme nugátový krém a znova priklopíme
- Všetko uložíme na cca 10-15 minút do chladničky, aby krém trochu stuhol, nakoniec kremeš pomúčime cukrom (alebo kakaovým práškom) a ozdobíme karamelizovanými lieskovými orieškami