Báječný tradičný recept zo stredného Talianska, ktorý je výdatný a sýty a skvele sa hodí na zvláštne príležitosti či ako nedeľný obed.
Ingrediencie
Na gnocchi:
- 1 kg múčných zemiakov
- 250 g hladkej múky
- 1 veľké vajcia
- 1 štipka soli
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
Na kačacie ragú:
- 1 kg kačacích kúskov
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 2 mrkvy, umyté a nakrájané najemno
- 2 stonky stopkového zeleru, umyté a nakrájané nadrobno
- 450 g paradajkovej passaty
- 2 lyžice paradajkového pretlaku zmiešaného s horúcou vodou
- 1/2 pohára bieleho vína
- 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
- 3-4 lyžice extra panenského olivového oleja.
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode domäkka.
- Zlejte.
- Zemiaky olúpte a rozšťouchejte, aby ste ich trochu rozdrvili.
- Gnocchi musia byť pripravované zo zemiakov, ktoré sú ešte teplé, takže ich nenechajte vychladnúť.
- Potom do misy dajte zemiakové pyré s múkou, vajcom, parmezánom a štipkou soli.
- Dobre premiešajte, vyklopte na pomúčenú dosku a hneďte, kým nezískate mäkké elastické cesto.
- Nehneťte príliš ani príliš silno.
- Štvrtinu cesta odrežte a zvyšok prikryte utierkou.
- Znovu pomúčte pracovnú plochu.
- Štvrtku rozdeľte na dve časti az každého kusu vyvaľkajte hada hrubého ako váš palec a nakrájajte ho na kúsky 2–3 cm široké.
- Ľahko zatlačte do nokov hroty vidličky, aby ste vytvorili drážky.
- Hotové halušky dajte bokom na ľahko pomúčenú tácku.
- Stopkový zeler a mrkva umyte a nakrájajte nadrobno.
- Cibuľu nakrájajte aj nadrobno.
- Kúsky kačice umyte a osušte.
- Do kože votrite trochu soli a korenia.
- Zahrejte olivový olej v hlbokej panvici.
- Orestujte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler, kým nezačnú mäknúť.
- Pridajte kúsky kačice kožou dole a restujte, kým koža nezačne hnednúť.
- Potom ich otočte a druhú stranu zľahka opečte.
- Zalejte vínom a nechajte odpariť alkohol.
- Podľa chuti osoľte, oprite av horúcej vode mierne rozpustite paradajkovú passatu a paradajkový pretlak.
- Varte, kým nie je kačica prepečená, asi 45–60 minút v závislosti od veľkosti kúskov.
- Keď je hotová, vyberte ju z omáčky.
- Nechajte ju trochu vychladnúť a mäso odrežte od kostí a odstráňte kožu.
- Kačicu nakrájajte na malé kúsky.
- Halušky uvarte v mierne osolenej vriacej vode.
- Hotové sú, keď vyplávajú na povrch.
- Vyberte ich dierovanou lyžicou a pridajte do kačacieho ragú.
- Všetko zmiešajte s niekoľkými lyžicami strúhaného parmezánu.
- Ihneď podávajte posypané čerstvým rozmarínom, prípadne ešte strúhaným syrom.
Máme pre vás tiež recepty na vynikajúce omáčky k cestovinám 7x inak alebo pripravte si ľahké a rýchle jedlo kedykoľvek počas dňa!