Torta plná tej najlepšej čokolády a kakaa je tu. Čím kvalitnejšie suroviny použijete tým výsledok bude lepší.
Čo budeme potrebovať
- 550 ml vysokopercentnej smotany
- 150 g cukru krupica
- 80 g kakaa
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 130 g polohrubej múky
- 4 lyžice oleja
- 50 g horkej čokolády
- Maslo (na vymazanie)
- Hrubá múka (na vymazanie)
Postup
- Parížsku šľahačku si začneme pripravovať deň vopred
- V hrnci na vysokú teplotu zvaríme 350 ml šľahačky, 30 g cukru a 40 g kakaa
- Varíme, kým zmes nemá hustú krémovú konzistenciu
- Konzistencia šľahačky je veľmi dôležitá, inak sa s ňou potom nedá ďalej pracovať
- Keď je šľahačka hotová, preložíme ju do misky a tú uložíme do chladničky, kde ju necháme cez noc odpočívať
- Druhý deň začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 stupňov
- Formu na tortu si vymastíme maslom a vysypeme múkou
- Do sklenenej misky na vodnom kúpeli si rozbijeme vajcia a pridáme zvyšný cukor spoločne s vanilkovým
- Vajcia šľaháme približne 5 minút, aby sa zmes zahriala
- Potom misu z vodného kúpeľa zložíme a vajcia vyšľaháme do bielej peny
- Vmiešame preosiatu mokou a zvyšné kakao
- Premiešame a nakoniec pridáme olej
- Hotové hladké cesto vlejeme do formy a uhladíme
- Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme 40-45 minút
- Priebežne ho kontrolujeme špajľou
- Keď je korpus hotový, 10 minút ho necháme chladnúť vo forme a až potom ho z nej vyberieme
- Vychladnutý korpus rozkrojíme na pol
- Vychladnutú parížsku šľahačku vyšľaháme a ⅓ potrieme spodný korpus
- Ten priklopíme druhou časťou korpusu a celý povrch torty potrieme ďalšie ⅓ parížske šľahačky
- 200 ml zvyšnej šľahačky si spoločne s vanilkovým cukrom, vyšľaháme do hustej peny
- Hotovú tortu harlekýn zdobíme zvyšnou ⅓ parížskej šľahačky a čerstvou vanilkovou šľahačkou
- Navrch ešte postrúhame horkú čokoládu