Táto čokoládová torta so šľahačkou je perfektný spôsob, ako osláviť akúkoľvek udalosť. Ľahký harlekýn torta je dokonalou kombináciou nadýchaného korpusu a krémovej šľahačky.
Na korpus
- 6 vajec
- 2 lyžice horúcej vody
- 6 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 6 lyžíc polohrubej múky
Na parížsku šľahačku
- 350 ml vysokopercentnej smotany
- 40 g cukru
- 40 g kakaa
- 50 g kvalitnej čokolády
Na bielu šľahačku
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 stužovače do šľahačky
- Cukor kryštál
Postup
- Deň vopred si pripravíme parížsku šľahačku
- Vysokopercentnú smotanu si zvaríme s cukrom, kakaom a čokoládou
- Keď sa nám zmes zvarí, prelejeme ju do misky, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky
- Druhý deň si predhrejeme rúru na 160 stupňov
- Tortovú formu si vyložíme papierom na pečenie alebo si ju vymažeme maslom a vysypeme múkou
- Oddelíme si bielky od žĺtkov
- Žĺtky si vyšľaháme do nadýchanej peny spoločne s cukrom a teplou vodou
- Bielky si so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- K žĺtkovej zmesi pridáme olej, kakao a vyšľahané bielky
- Nakoniec pridávame múku a všetko spoločne premiešame
- Cesto potom prelejeme do pripravenej tortovej formy a vložíme do rúry
- Korpus pečieme približne 30 minút, ale priebežne ho kontrolujeme špajdľou
- Potom korpus vyberieme z rúry a necháme ho chvíľu vo forme chladnúť
- Korpus vyberieme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť
- Medzitým si dorobíme a pripravíme šľahačky
- Vychladnú parížsku šľahačku, vyberieme z chladničky a vyšľaháme ju do nadýchaného krému
- To isté urobíme s klasickou smotanou na šľahanie, do nej ale pridáme oba stužovače
- Vychladnutý korpus prekrojíme na pol
- Spodný diel korpusu potrieme dostatočným množstvom parížskej šľahačky a priklopíme ho druhou časťou
- Parížskou šľahačkou potom potrieme celý povrch torty
- Vrchnú časť torty ozdobíme pripravenou bielou šľahačkou a môžeme podávať