Tento recept na čokoládovú šľahačkovú svadobnú tortu má štyri vrstvy najlepšieho kakaového korpusu pokrytého bielou a tmavou šľahačkou z najkvalitnejších surovín a navrch je posypaný čokoládovými hoblinami.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- Rum
- 400 g polohrubej múky
- 140 g cukru
- 6 vajec
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 100 ml oleja
- 120 ml horúcej vody
- Lyžička soli
- 40 g kakaa
Na parížsku šľahačku
- 600 ml smotany na šľahanie
- 60 g kakaa
- 60 g cukru
Na klasickú šľahačku
- 400 ml smotany na šľahanie
- 40 g cukru
Na ozdobu
- Horkú čokoládu
- Bielu čokoládu
Postup
- Parížsku šľahačku si pripravíme deň vopred
- Všetky potrebné ingrediencie si zmiešame v hrnci a necháme ich spoločne zvariť
- Krém prelejeme do misky a dáme do chladničky cez noc stuhnúť
- Druhý deň šľahačku vyšľaháme do nadýchaného krému
- Zapneme rúru na 170 stupňov a vymažeme si tortové formy
- Bielky si oddelíme od žĺtkov
- Bielky spoločne so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- Žĺtky si vyšľaháme s cukrom
- Keď nám vznikne biela nadýchaná pena, začneme pridávať olej a vodu
- Do žĺtkovej zmesi potom pridáme múku a prášok do pečiva
- Všetko spolu poriadne premiešame, aby v zmesi neboli kryštáliky cukru
- Pomocou stierky pomaly začneme zamiešavať vyšľahaný sneh
- Dávame pozor, aby nám pri miešaní sneh nespadol
- Premiešané cesto vlejeme do vymastených tortových foriem
- Vložíme do predhriatej rúry
- Korpus pečieme približne 10 minút na 170 stupňov, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalších 30 minút
- Upečené korpusy vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť na mriežke
- Medzitým si vyšľaháme klasickú šľahačku
- Korpusy prekrojíme na pol
- Všetky pláty pokvapkáme rumom
- Prvý plát korpusu najskôr potrieme parížskou šľahačkou a potom pridáme klasickú šľahačku a priklopíme ďalším plátom korpusu
- Tento postup opakujeme pri všetkých poschodiach
- Celú tortu potrieme čokoládovou šľahačkou a ozdobíme podľa našej fantázie zvyšnou klasickou šľahačkou a čokoládovými hoblinkami
Na tento recept na harlekýn tortu budete potrebovať dve formy. Jendu klasickú 23 centimetrov veľkú a druhú menšiu, na druhé poschodie, 12 centimetrov. Pokiaľ máte len jednu formu, zdvojnásobte množstvo ingrediencie v recepte, aby ste mali dostatok cesta na dve poschodia.