Ak existuje pokrm, ktorý rozhodne dokáže zahriať, potom je to jednoznačne táto lahôdka. Nielen, že dokonale zasýti, ale bude nám po nej krásne teplúčko a nebude sa nám chcieť nič robiť. Výhodou je, že sa pripravuje v pomalom hrnci, takže nie je potrebné ju strážiť.
Ingrediencie:
- 1 plechovka pečených drvených paradajok
- 450 g čerstvých paradajok nakrájaných na malé kocky
- 1 polievková lyžica chilli prášku
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 3 – 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 nakrájaná veľká cibuľa
- 1 nakrájaná veľká mrkva
- 1 veľká nakrájaná chilli paprička (ideálne odroda Poblano)
- 3/4 hrnčeka pšeničných otrúb
- Soľ podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (kto má rád ostrejší, môže dať viac)
- 1 – 2 hrnčeky vody
Na dokončenie:
- 1 plechovka opláchnutých čiernych fazule
- 1 plechovka opláchnutých červených fazule
Na ozdobu:
- Kyslá smotana
- Strúhaný syr čedar
- Nakrájaná jarná cibuľka
- Čerstvý koriander
- Mesiačiky čerstvej limetky
Postup:
- Pripravíme si pomalý hrniec s objemom 5 až 6 litrov a postupne doň dáme drvené paradajky, nakrájané paradajky, chilli prášok, rascu, koriander, cesnak, cibuľu, mrkvu, chilli papričku poblano, otruby, 1 – 2 hrnčeky vody.
- Osolíme, okoreníme, znova zamiešame a zaklopíme.
- Pri nižšej teplote necháme variť 7 až 8 hodín, pri vyššej stačí 5 – 6 hodín.
- Akonáhle sú otruby uvarené, prisypeme červenú i čiernu fazuľu, znovu zaklopíme a ešte tak 15 minút varíme.
- Podávame ozdobené kyslou smotanou, čedarom, nakrájanou jarnou cibuľkou, koriandrom a nakoniec aj mesiačiky limetky.