Padla na vás malá depresia a nič veľmi vás nebaví, pretože je vám stále zima? S tým si poradia vynikajúce jesenné polievky, po ktorých sa budete olizovať až na hlave. Perfektne prehrejú celé telo, skvele chutia a ich príprava je úplná hračka.
Ingrediencie:
- 3/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 3 veľké žlté alebo hnedé cibule nakrájané nahrubo
- 450 g rozpolených šampiňónov
- 6 vetvička čerstvého tymiánu
- 1 malý bobkový list
- 1 a 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
- 4 široké prúžky čerstvej citrónovej kôry
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 vetvičky rozmarínu (otrhať lístky)
- 5 olúpaných strúčikov cesnaku
- 7 hrnčekov vody
- 1 bochník chleba natrhaný na 4 cm kúsky
Postup:
- Vo veľkom hrnci zohrejeme na strednom stupni 1/4 hrnčeka oleja, pridáme cibuľu a za stáleho miešania restujeme cca 25, aby bola zlatisto hnedá.
- Prihodíme huby, tymián, bobkový list, dochutíme 1 lyžičkou soli a varíme 10 minút, pričom v priebehu varenia zoškrabujeme zhnedlé kúsky z dna panvice.
- Akonáhle sú huby zhnednuté a odparí sa voda, prilejeme biele víno, pridáme citrónovú kôru a za neustáleho miešania necháme variť ďalších 5 minút. Cibuľa musí vyzerať ako džem.
- Prilejeme všetkých 7 hrnčekov vody a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby sa polievka mohla variť.
- Po 40 minútach varenia zašľaháme horčicu a sójovú omáčku. Dochutíme soľou a korením.
- Medzitým čo sa polievka varí, predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie.
- Lístky rozmarínu spolu s cesnakom rozmixujeme v kuchynskom robote nadrobno.
- Preložíme do väčšej misy, vmiešame 1/2 lyžičky soli, prilejeme zvyšný olej a prihodíme nakrájaný chlieb. Premiešame, aby sa zmes dostala všade.
- Chlieb rozprestrieme na plech s papierom, olej necháme v mise na potom.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 minút do zlatohnedej farby.
- Hotové krutóny vrátime späť do misy a premiešame s olejom.