Šťavnaté vo vnútri a dokonale karamelizované a zafajčené zvonku! Všetko, čo potrebujete, aby ste svoje hovädzie souvlaki posunuli na ďalšiu úroveň, je jednoduchá, ale delikátna marináda so stredomorskou chuťou. A my pre vás máme ten najlepší recept!
Ingrediencie
Na hovädzie souvlaki a marinádu:
- 1 kg hovädzieho rumpsteaku, nakrájaného na kúsky
- 2 lyžičky horčice
- 1–2 lyžičky medu
- šťava z 1 citróna
- kôra z 1 citróna
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 6 lyžíc olivového oleja
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne a ružové korenie (podľa chuti)
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžičky čerstvého tymiánu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
Ostatné ingrediencie na špízy:
- 1 zelená paprika, nakrájaná
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
- 9–10 drevených špajlí
Postup
- Nakrájajte hovädzie mäso na rovnako veľké kocky (cca 3 cm) a dajte bokom.
- Do veľkej misy dajte všetky ingrediencie na marinádu spolu s mäsom a dobre premiešajte, aby sa obalilo.
- Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu v chladničke, najlepšie však cez noc.
- Keď ste pripravení grilovať, pripravte si zeleninu.
- Papriku a cibuľu nakrájajte na rovnako široké štvorce so šírkou 3-3,5 cm.
- Dajte ich do misy, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
- Pokiaľ používate drevené špajle, namočte ich do vody, aby sa nepripálili.
- A nezabudnite odrezať špičky tak, aby sa vám pohodlne zmestili na gril alebo grilovaciu panvicu.
- Kúsky hovädzieho mäsa navlečte na špajle.
- Medzi každý kus mäsa dajte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
- Špízy zľahka potrite zvyšnou marinádou a pokvapkajte olivovým olejom.
- Rozpáľte veľkú grilovaciu panvicu na vysokú teplotu.
- Pridajte 1 lyžicu oleja a souvlaki v dávkach opekajte asi 8 minút, 2 minúty z každej strany, kým nebude všetko pekne prepečené. (Za pochodu podlievajte olivovým olejom.)
- Hotové špízy položte na tanier, zakryte fóliou a pred podávaním nechajte 3–4 minúty odpočinúť.