Marinované jahňacie mäso na špajli

Marinované jahňacie mäso na špajli

Chrumkavé zvonku a šťavnaté vo vnútri! Také je toto jahňacie souvlaki, ktoré sa perfektne hodí napríklad na letné grilovanie. Nebojte sa pozvať aj tých najväčších gurmánov, pretože je to naozaj lahôdka.

Ingrediencie

  • 1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka, nakrájané na kúsky
  • 80 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • šťava z 1 citróna
  • 2 červené cibule, nakrájané nahrubo
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu alebo nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lyžičky údené sladkej papriky (voliteľne)
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 10 kovových alebo drevených špajlí

Na tzatziki:

  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 500 g precedeného jogurtu
  • 1–2 lyžice červeného vínneho octu
  • štipka soli

Na servírovanie:

  • 10 pita chlebov
  • olivový olej
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ

Postup

  1. Nakrájajte mäso na 3 cm kúsky a dajte bokom.
  2. Do veľkej misy pridajte olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochuťte mletým čiernym korením – zatiaľ nesoľte.
  3. Všetky ingrediencie prešľahajte, aby sa spojili.
  4. Pridajte mäso a nakrájanú cibuľu a premiešajte.
  5. Misu zakryte plastovou fóliou, dajte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 4 hodiny.
  6. Mäso je najlepšie nechať cez noc v marináde, aby nasiaklo všetky tie úžasné chute. (Ak ste doma, marinádu raz za čas premiešajte).
  7. Medzitým si pripravte tzatziki.
  8. Nalejte do mixéra olivový olej a cesnak a mixujte, kým sa nespoja.
  9. Odstráňte šupku a semienka z uhorky a nastrúhajte ju do veľkej misy.
  10. Dochuťte soľou a korením a nechajte 10 minút odstáť.
  11. Nastrúhanú uhorku zabaľte do utierky a vyžmýkajte, aby sa zbavila prebytočnej vody.
  12. Do misy pridajte uhorku, rozmixovaný cesnak a olej, jogurt, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, štipku soli a mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
  13. Uchovávajte Tzatziki v chladničke a podávajte vždy studenú.
  14. Pokiaľ na súvlaku budete používať drevené špajle, narežte ich tak, aby zodpovedali veľkosti vašej panvice alebo grilu a namočte ich do vody. (Zabránite tak ich pripáleniu.)
  15. Vyberte kúsky jahňacieho mäsa z marinády a navlečte ich na špajle.
  16. V tejto chvíli nezabudnite souvlaki dochutiť soľou.
  17. Rozpáľte gril alebo panvicu a pečte špízy asi 10–15 minút, kým nebudú hotové podľa vašich predstáv.
  18. Medzitým si pripravte pita chleby.
  19. Rúru predhrejte na 250 stupňov Celzia.
  20. Pita chleby z oboch strán zľahka naolejujte a ochuťte soľou a oreganom.
  21. Na dno rúry umiestnite veľký plech a naň položte pita chleby.
  22. Pečte 2-3 minúty. (Prípadne grilujte pita chleby, kým nebudú pekne farebné z oboch strán).
  23. Souvlaki servírujte s pita chlebom, tzatziki a príjemným osviežujúcim gréckym feta šalátom.
Špízy z jahňacieho mäsa servírované na doske s vedľa položeným zeleninovým šalátom.
www.mygreekdish.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.