Chrumkavé zvonku a šťavnaté vo vnútri! Také je toto jahňacie souvlaki, ktoré sa perfektne hodí napríklad na letné grilovanie. Nebojte sa pozvať aj tých najväčších gurmánov, pretože je to naozaj lahôdka.
Ingrediencie
- 1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka, nakrájané na kúsky
- 80 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- šťava z 1 citróna
- 2 červené cibule, nakrájané nahrubo
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu alebo nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky údené sladkej papriky (voliteľne)
- 1/2 lyžičky rímskej rasce (voliteľné)
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 10 kovových alebo drevených špajlí
Na tzatziki:
- 1 uhorka
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 500 g precedeného jogurtu
- 1–2 lyžice červeného vínneho octu
- štipka soli
Na servírovanie:
- 10 pita chlebov
- olivový olej
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ
Postup
- Nakrájajte mäso na 3 cm kúsky a dajte bokom.
- Do veľkej misy pridajte olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochuťte mletým čiernym korením – zatiaľ nesoľte.
- Všetky ingrediencie prešľahajte, aby sa spojili.
- Pridajte mäso a nakrájanú cibuľu a premiešajte.
- Misu zakryte plastovou fóliou, dajte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 4 hodiny.
- Mäso je najlepšie nechať cez noc v marináde, aby nasiaklo všetky tie úžasné chute. (Ak ste doma, marinádu raz za čas premiešajte).
- Medzitým si pripravte tzatziki.
- Nalejte do mixéra olivový olej a cesnak a mixujte, kým sa nespoja.
- Odstráňte šupku a semienka z uhorky a nastrúhajte ju do veľkej misy.
- Dochuťte soľou a korením a nechajte 10 minút odstáť.
- Nastrúhanú uhorku zabaľte do utierky a vyžmýkajte, aby sa zbavila prebytočnej vody.
- Do misy pridajte uhorku, rozmixovaný cesnak a olej, jogurt, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, štipku soli a mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Uchovávajte Tzatziki v chladničke a podávajte vždy studenú.
- Pokiaľ na súvlaku budete používať drevené špajle, narežte ich tak, aby zodpovedali veľkosti vašej panvice alebo grilu a namočte ich do vody. (Zabránite tak ich pripáleniu.)
- Vyberte kúsky jahňacieho mäsa z marinády a navlečte ich na špajle.
- V tejto chvíli nezabudnite souvlaki dochutiť soľou.
- Rozpáľte gril alebo panvicu a pečte špízy asi 10–15 minút, kým nebudú hotové podľa vašich predstáv.
- Medzitým si pripravte pita chleby.
- Rúru predhrejte na 250 stupňov Celzia.
- Pita chleby z oboch strán zľahka naolejujte a ochuťte soľou a oreganom.
- Na dno rúry umiestnite veľký plech a naň položte pita chleby.
- Pečte 2-3 minúty. (Prípadne grilujte pita chleby, kým nebudú pekne farebné z oboch strán).
- Souvlaki servírujte s pita chlebom, tzatziki a príjemným osviežujúcim gréckym feta šalátom.