Ak vám doma prebýva posledných pár lyžíc bazalkového pesta, tak neváhajte a vyskúšajte tento jednoduchý recept. Cesto je krehké a plné smotanovo-syrovej náplne s prosciuttom a kapustičkami. Sliny sa vám budú zbiehať už počas čítania receptu.
Čo budeme potrebovať
- Olivový olej
- 2 pláty lístkového cesta
- 6 lyžíc bazalkového pesta
- 2 vajcia
- 200 ml smotany na varenie
- 75 g sušených paradajok (nakrájaná)
- 6 ružičiek kelu (nadrobno nakrájaných)
- 7 plátkov prosciutta
- 125 g cherry mozzarelly
- Hrsť rukoly
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Formu na pečenie si vymastíme olejom
- Listové cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na slabé plátky
- Rozvaľkané cesto vkladáme do vymastenej formy na pečenie, tak aby sme zakryli dno aj okraje
- Cesto potom potrieme olejom
- Tromi lyžicami pesta potrieme základ tartaletky
- V miske si potom rozmiešame vajcia, smotanu s trochou soli a korenia
- Túto smotanovú zmes nalejeme na cesto a zasypeme ho nakrájanými paradajkami, kelom a polovicou natrhaného prosciutta
- Cesto, ktoré po okrajoch presahuje, buď orežeme, alebo vytvoríme vysoký okraj
- Tartaletku preložíme do rúry a pečieme 15 minút
- Potom ju posypeme natrhanou mozzarellou a zvyšným proscuittom
- Pečieme ďalších 10 minút, kým smotanová zmes nestuhne a cesto nezezlátne
- Okraje cesta potrieme zvyšným pestom a posypeme rukolou
- Mozzarellovú tartaletku podávame ešte teplú
Tento recept nemusí byť čisto len s mozzarellou. Tá sa dá nahradiť prakticky každým tvrdým syrom, ktorý drží celistvý tvar. Napríklad čedar, eidam, niva alebo hermelín.